Evropští socialisté chtějí reformovat finanční trhy

08.12.2009
čtk

Evropští socialisté chtějí v nadcházejících letech zásadně reformovat finanční trhy, zajistit hospodářské oživení při uchování sociálního státu a bojovat proti klimatickým změnám. Zároveň zahájí přípravu na volby do Evropského parlamentu v roce 2014, aby v nich mohli vést společnou kampaň a získat v parlamentu většinu. Uvádějí to rezoluce, které dnes v Praze přijali delegáti osmého kongresu Strany evropských socialistů (PES).

Socialisté chtějí utužením regulace finančních trhů zamezit dalším hospodářským krizím podobným té, která zasáhla Evropu v letech 2008 a 2009. PES rovněž požaduje, aby Evropská unie vyvinula mezinárodní tlak na takzvané daňové ráje a pomohla k jejich zrušení.

Socialisté dále vyzvali EU, aby se bez ohledu na výsledek klimatického summitu, který začal tento týden v Kodani, zavázala ke snížení emisí oxidu uhličitého do roku 2020 o 30 procent. Podporují také princip ekologické daně a vývoz technologií šetrných k životnímu prostředí do rozvojových zemí.

Tento kongres byl jeden z nejúspěšnějších, zhodnotil na tiskové konferenci výsledky kongresu PES znovuzvolený šéf strany Poul Nyrup Rasmussen.

Stejného názoru byl i předseda hostitelské ČSSD Jiří Paroubek. Zdůraznil, že kongres ukázal, jak je ČSSD zapojena do evropského sociálnědemokratického proudu. Teď už to bude mít každý těžší, kdo bude říkat, že jsme horší než komunisté nebo že jsme nějací kryptokomunisté, prohlásil.

PES sdružuje evropské sociálnědemokratické a socialistické strany. Plné členství má 28 stran z 27 zemí EU a Norska; z ČR je členem ČSSD. V Evropském parlamentu mají socialisté 184 europoslanců a jsou po lidovcích druhou nejsilnější stranou.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek