Obama si podle Američanů Nobelovu cenu nezaslouží

09.12.2009
čtk

Ve Spojených státech již sice vyprchal počáteční šok z udělení letošní Nobelovy ceny za mír současnému prezidentovi Baracku Obamovi, většina Američanů ale stále považuje toto ocenění za nezasloužené. Řada pozorovatelů také poukazuje na paradox, že cenu ve čtvrtek převezme politik, který minulý týden oznámil záměr posílit americké válečné úsilí v Afghánistánu 30.000 vojáky.

Podle aktuálního celonárodního průzkumu provedeného Quinnipiackou univerzitou si jen 26 procent obyvatel Spojených států myslí, že je Nobelova cena za mír ve správných rukou. Opačného názoru je 66 procent. Zhruba dvě pětiny respondentů také uvedly, že letošní rozhodnutí Nobelova výboru v jejich očích snížilo hodnotu ceny.

Pro prezidenta Obamu je tak možná dobře, že se předání Nobelovy ceny kvůli časovému rozdílu uskuteční v době, kdy většina Američanů spí, a možná mu tak americká média budou věnovat menší pozornost, podotkl Peter Brown z univerzity.

Američané se k udělení Nobelovy ceny za mír svému prezidentovi od počátku stavěli rozporuplně. Ocenění zaskočilo jeho kritiky i příznivce. Výjimkou nebyly hlasy, že by prezident měl cenu vrátit. Převažující názor pak je, že Obama zatím ještě pro světový mír nic nevykonal.

Republikáni často mají za to, že cena pro současného šéfa Bílého domu je výtkou kontroverzní zahraniční politice jeho předchůdce George Bushe, která si ve světě příliš přátel nezískala. Liberálové ale naopak nezřídka tvrdí, že již jen za zlepšení mezinárodní atmosféry a image Spojených států si prezident cenu zaslouží.

Obama se proto od počátku k ceně stavěl spíš zdrženlivě. Uvedl například, že má pocit, že si ji plně nezaslouží. Několikrát také zopakoval, že nejde o cenu jen pro něj, ale pro všechny, kdo usilují o stejné hodnoty jako on.

Jeho pozici pak dále zkomplikovalo to, že minulý týden rozhodl o vyslání dalších 30.000 amerických vojáků do Afghánistánu a vystupňování tamních bojů. Cenu tak bude přebírat jako válečný prezident, což zejména levicoví komentátoři nepřestávají zdůrazňovat.

Obama podle zdrojů z Bílého domu chce tuto ironii zmínit ve své čtvrteční řeči. Je to hodně významná otázka. Jak v čase války sladíte svou roli jako vrchního velitele armády se svou touhou prosazovat mírovější svět? podotkl prezidentův poradce David Axelrod.

I z jeho slov je ale patrné, že cena pro Obamu stejně jako pro Američany představuje spíš problém. Deník The New York Times si dnes v této souvislosti všímá toho, že prezidentův tým v Oslu na rozdíl od jiných veřejných projevů nebude mít pod kontrolou prostředí, v němž Obama promluví. V tomhle případě je místo stejně jako cena samotná něco, co prezident nedokáže kontrolovat, podotkl deník.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek