Spor Norska a EU pokračuje

11.12.2009
Euroskop

Vyjednávání o rybolovu mezi Norskem a Evropskou unií nakonec skončilo neúspěchem. Obě strany se navzájem vykázaly ze svých vod.

Podle EUobserver ztroskotaly rozhovory v norském Bergenu na problému lovu makrel v Severním moři, respektive na možnosti Norska lovit makrely v unijních vodách, jak stanoví evropská kvóta. Podle komise Brusel Norsku nabídl větší přístup k rybolovu v evropských vodách, aniž by po severské zemi žádal nějakou náhradu. Norsko však nabídku odmítlo.

Norská národní federace rybářských organizací (NFFO) požádala o přístup k rybolovu 125 tisíc tun makrel ve vodách EU. Sedmadvacítka však nechce povolit více než 80 tisíc tun. „Komise hluboce lituje, že k dosažení dohody přes veškeré úsilí nedošlo. Přístup obou stran se ukázal jako nesmiřitelný,“ řekl eurokomisař pro rybolov Joe Borg. Komise zároveň vyjádřila překvapení nad náhlým rozhodnutím Norska její návrh nepodpořit.

Jednání by měla pokračovat v příštím roce za účasti dalších členských států. V polovině října se na hranicích odehrál incident, při kterém evropská pobřežní hlídka vykázala ze svých vod norské rybáře. Norské úřady poté vydaly zprávu, ve které počínání Evropské unie označily za porušení vzájemných dohod o rybolovu

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek