Mezinárodní soud ukončil slyšení ohledně Kosova

12.12.2009
čtk

Mezinárodní soudní dvůr v Haagu včera ukončil slyšení v případu jednostranného vyhlášení nezávislosti Kosova, jímž se zabývá z podnětu Srbska a na výzvu Valného shromáždění OSN. Soud, který je orgánem OSN, bude nyní zvažovat argumenty stran. Rozsudek vynese během několika měsíců, oznámila jeho tisková služba. Ať bude výrok jakýkoli, soud nemá prostředky k prosazení jeho realizace.

Srbsko považuje vyhlášení nezávislosti své bývalé autonomní oblasti za nezákonné. Odvolává se na rezoluci Rady bezpečnosti OSN číslo 1244, která v roce 1999, po bombardování Jugoslávie silami NATO, stanovila nad Kosovem mezinárodní správu, ale potvrdila, že zůstává součástí Jugoslávie, tvořené tehdy Srbskem a Černou Horou.

Kosovo před soudem označilo svou nezávislost za nezvratnou. Podpořily ho USA, jejichž delegát v Haagu prohlásil, že vyhlášení kosovské nezávislosti odpovídalo mezinárodnímu právu.

Srbský zástupce poukázal na to, že vyhlášení nezávislosti Kosova porušilo srbskou územní celistvost a že znamená narušení právního pořádku založeného na zásadě svrchovanosti států.

Soud vyslechl také názory dalších 29 zemí. Kromě USA mezi nimi bylo i Rusko, hlavní spojenec Srbska. Ruský delegát řekl, že žádnou jednostrannou akci nelze považovat za konečné urovnání, a vyzval k obnově srbsko-kosovského jednání o dalším statusu provincie.

Kosovo je z 90 procent obydleno Albánci, ale Srbové v něm vidí kolébku své víry i státnosti.

Jednostranně vyhlášenou nezávislost Kosova zatím uznalo 63 ze 192 členských zemí OSN, mezi nimi 22 z 27 zemí Evropské unie včetně České republiky. Mezi státy unie, které ji neuznaly, jsou například Španělsko a Slovensko, které mají potíže s vlastními menšinami.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek