Protipirátské hlídky EU by mohly rozšířit své pole působnosti

12.12.2009
čtk

Somálští piráti v poslední době útočili blíž indickému než somálskému pobřeží a velitel protipirátské námořní mise Evropské unie uvažuje o rozšíření pole působnosti protipirátských hlídek. Informoval o tom včera britský zpravodajský server BBC.

Piráti v poslední době útočí hluboko v Indickém oceánu. Některé útoky se staly i tisíc námořních mil (1 852 kilometrů) od somálského pobřeží. Britský kontraadmirál Peter Hudson, který flotile EU velí, uvedl, že diskutuje se svými nadřízenými o rozšíření monitorované oblasti.

Protože jsme nyní některé z těchto útoků registrovali blíže Indii než Africe, musíme zrevidovat naši operační oblast, předložíme doporučení Bruselu a uvidíme, co si myslí, řekl podle BBC Hudson.

Upřesnil také, že velí průměrně šesti až sedmi válečným lodím monitorujícím oblast o rozloze takřka desetkrát větší než Německo.

Protipirátská mise Atalanta, kterou EU schválila v prosinci 2008, je první námořní vojenská operace v historii EU. Kromě ní v regionu hlídkují například i plavidla Severoatlantické aliance a Číny. Piráti v současnosti drží 11 lodí s asi 283 námořníky. Mezinárodní flotily čelí kritice, že nejsou s to pirátství zcela zamezit. Flotily poukazují na to, že počet pirátských útoků klesl.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek