Turecký ústavní soud zakázal prokurdskou stranu

12.12.2009
čtk

Turecký ústavní soud zakázal největší prokurdskou politickou formaci v zemi, Stranu pro demokratickou společnost (DTP), kvůli jejím údajným svazkům se separatistickou Stranou kurdských pracujících (PKK). Tento verdikt by podle agentury Reuters mohl podkopat úsilí turecké vlády o řešení vleklého kurdského problému a také rozladit Evropskou unii, která už předem varovala, že zákaz této strany by znamenal porušení kurdských práv.

Předseda ústavního soudu Hasim Kiliç také oznámil, že 37 vedoucím pracovníkům strany včetně jejího předsedy Ahmeta Türka byl uložen pětiletý zákaz politické činnosti.

DTP se vyslovuje pro smír mezi Turky a Kurdy v zemi. Kurdové tvoří asi pětinu ze 71,5 milionu obyvatel Turecka. Jsou soustředěni hlavně na jihovýchodě země. Jejich boj o autonomii přerostl v podání PKK v násilné akce. Od roku 1984, kdy se PKK chopila zbraní, si srážky mezi jejími bojovníky a bezpečnostními silami vyžádaly 45.000 životů.

Strana pro demokratickou společnost má v 550členném tureckém parlamentu 21 poslanců. Byla obviňována, že se řídí příkazy PKK, kterou úřady označují za teroristickou, a že stala ohniskem aktivit, které by mohly poškodit nezávislost a jednotu státu.

Její rozpuštění může zkomplikovat úsilí vlády připravit PKK o podporu na jihovýchodě země tím, že poskytne Kurdům více práv a svobod.

Turecko se už několik desetiletí uchází o vstup do Evropské unie. Ta ho podmiňuje mimo jiné demokratickými reformami včetně poskytnutí větších práv kurdské menšině.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek