Před domem Jaruzelského demonstrovali jeho odpůrci i stoupenci

13.12.2009
čtk

Několik desítek odpůrců i stoupenců někdejšího polského premiéra a prezidenta Wojciecha Jaruzelského se v noci na dnešek sešlo na demonstraci před jeho domem. Právě dnes uplynulo 28 let od okamžiku, kdy Jaruzelski vyhlásil v zemi výjimečný stav. Nejen pravidelná noční demonstrace před jeho domem, ale i debata, kterou tento týden vyvolalo zveřejnění úryvků rozhovoru Jaruzelského s někdejším velitelem Varšavské smlouvy z roku 1981, svědčí o tom, že i 20 let po pádu komunismu tato osobnost v Polsku vyvolává kontroverze.

Považuji Jaruzelského za zrádce, je třeba, aby byl odsouzen, i když třeba jen symbolicky, soudí Bartolomiej, muž středního věku. Postarší pán jménem Stanislaw tvrdí, že stejně jako si soud zaslouží údajný dozorce z nacistického vyhlazovacího tábora Sobibor John Demjanjuk, zaslouží si ho i Jaruzelski. To, aby byl někdejší polský premiér a prezident odsouzen, žádá i 24letý Wojciech z konzervativního Fóra mladých Práva a spravedlnosti (PiS), který v době vyhlášení výjimečného stavu ještě nebyl na světě.

Institut národní paměti, který vyšetřuje zločiny nacismu a komunismu, před několika dny zveřejnil záznam rozhovoru Jaruzelského s někdejším velitelem Varšavské smlouvy Viktorem Kulikovem, který se uskutečnil krátce před vyhlášením výjimečného stavu. Stávka je pro nás nejlepší variantou. Dělníci zůstanou na místě. Bude hůře, pokud vyjdou mimo podniky a začnou ničit stranické výbory, organizovat pouliční demonstrace atd. Kdyby se to mělo týkat celé země, pak nám vy (SSSR) musíte pomoci, řekl Jaruzelski podle záznamu sovětskému generálovi.

Srovnal bych to s vlastizradou, řekl v sobotu o rozhovoru Wojciech z Fóra mladých PiS.

Jiní ale na demonstraci přišli, aby vyjádřili Jaruzelskému podporu. Výjimečný stav byl nutným zlem, je mi to líto, ale byla to nejlepší cesta, jak zabránit krveprolití, říkají často zastánci o rozhodnutí Jaruzelského.

Polsko mohlo skončit jako Československo (v roce 1968) nebo ještě hůř, domnívá se Józef ze strany Racja Polskiej Lewicy. Polská armáda by nezůstala nečinně přihlížet jako ta československá, která dobře udělala, dodal. Jaruzelskému popřáli sto let a ještě víc. Marcin z Vratislavi, který je členem Polské komunistické strany, říká, že výjimečný stav byl pokusem zachránit socialistický systém. Bohužel se to povedlo jen na několik let, posteskl si muž, kterému v prosinci 1981 byly čtyři roky.

Jaruzelski v rozhovoru pro Český rozhlas řekl, že si na demonstrace při výročích vyhlášení výjimečného stavu zvykl. Je to ale vždycky nepříjemné pro mou rodinu, podotkl. Až budu na hřbitově na Powonzkach, demonstrace budou zřejmě pokračovat, ale to mi nebude vadit už vůbec, dodal.

Vyhlášení výjimečného stavu v Polsku bylo reakcí komunistického režimu na rostoucí vliv nezávislého odborového hnutí Solidarita, jež ohrožovalo mocenský monopol komunistické strany. V noci z 12. na 13. prosince 1981 začalo zatýkání členů Solidarity, opozičních skupin i kritiků z řad Polské sjednocené dělnické strany.

V ulicích polských měst se 13. prosince objevily tanky a obrněné transportéry. Byla zrušena svoboda shromažďování a právo na stávku, odpojena byla telefonní a telegrafní síť, pošta podléhala cenzuře. Hranice byly uzavřeny, v noci platil zákaz vycházení, veřejná správa a velké podniky podléhaly vojenskému režimu.

Nepokoje obyvatelstva snadno potlačily nechvalně známé motorizované oddíly občanské milice. Výjimečný stav v Polsku trval více než rok a půl. Vyžádal si okolo 90 lidských životů. Jaruzelski opakovaně vyjádřil přesvědčení, že vyhlášením výjimečného stavu zachránil Polsko před hrozící vojenskou intervencí a obětem se omluvil. Proces s ním začal loni na jaře.

V Polsku se v posledních dnech debatuje o rozhovoru Jaruzelského s Kulikovem. Většina polských médií z něho vyvodila, že tehdejší premiér žádal SSSR o intervenci. Legendární vůdce Solidarity a první nekomunistický prezident Lech Walesa v první reakci řekl, že jestli je to pravda, bylo by Jaruzelského třeba obvinit z velezrady.

Později ale uvedl, že on by události prosince 1981 soudit neměl. Pro mě jako pro politika stačí vítězství nad komunismem i nad generálem, ke kterému jsem přispěl, řekl Walesa a dodal, že demokratický stát má různé instituce, úřady pro očištění budoucnosti a zajištění minulosti.

Jaruzelského se zastal bývalý levicový prezident Aleksander Kwaśniewski. Ukázal, že je mistrem politiky, on podvedl Rusko, tvrdil tento týden exprezident. Musíme si uvědomit, kde jsme. Po varšavském povstání bylo Polsko v troskách, po výjimečném stavu jsme v roce 2009 členem NATO a Evropské unie, připomněl Kwaśniewski. Před Jaruzelským je podle něho třeba smeknout.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek