Dotaci EU na rozšíření zásobníků plynu získá zřejmě RWE

14.12.2009
čtk

Dotaci 35 milionů eur (903 milionů korun) na budování a rozšíření tuzemských zásobníků se zemním plynem pravděpodobně získá společnost RWE. S odvoláním na informace náměstka ministra průmyslu a obchodu Tomáše Hünera o tom píše týdeník Euro. Pokud RWE peníze získá, využije je zřejmě na rozšíření kapacity zásobníků plynu Tvrdonice a Třanovice. Česká skupina RWE je součástí stejnojmenného německého koncernu.

Máme neoficiální informace, že zmíněný příspěvek získá právě česká skupina RWE, sdělil Euru Hüner. Mluvčí RWE Martin Chalupský uvedl, že společnost zatím rozhodnutí z Bruselu neobdržela a očekává je do konce letošního roku.

Druhý z žadatelů o finance, společnost MND Gas Storage, podle Hünera zřejmě nezíská žádné peníze. MND Gas Storage je součástí skupiny Moravské naftové doly, kterou ovládá podnikatel Karel Komárek. Firma byla zařazena na rezervní seznam. Mrzí nás takové neparitní rozdělení. MPO, potažmo stát požadoval, aby byla částka rozdělena mezi více subjektů, uvedl Hüner.

MND Gas Storage hodlal peníze použít na výstavbu podzemního zásobníku Uhřice-Jih. Současně vedeme jednání s Bruselem a snažíme se získat část dotací, podotkl mluvčí skupiny MND Dan Plovajko. Rozdělení finančních prostředků mezi více firem Plovajko považuje za řešení, které podpoří konkurenci a pozitivně ovlivní i ceny zemního plynu.

MPO podle informací týdeníku Euro zaslalo Evropské komisi dopis, ve kterém vyslovilo názor, že je lepší rozdělit 35 milionů eur mezi více firem, a to i kvůli větší konkurenci na českém trhu se zemním plynem. Euro připomíná, že státní úředníci o finanční podpoře, která má být použita na projekty, jež zaručí větší bezpečnost a spolehlivost dodávek zemního plynu do Evropské unie, už několikrát jednali v Bruselu se členy Evropské komise. Pokaždé bez většího úspěchu, upozornil týdeník.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek