Ekonomika Islandu se dostává z krize

15.12.2009
čtk

Hospodářská recese Islandu nebude tak hluboká, jak se myslelo. Mezinárodní měnový fond (MMF) odhaduje letošní propad severské ekonomiky na sedm procent až 7,5 procenta. Zástupci fondu uvedli, že při nynější druhé revizi islandské ekonomiky pozorují pokrok.

Šéf islandské mise fondu Mark Flanagan na tiskové konferenci uvedl, že by vedení MMF mělo odhlasovat pokračování podpory Islandu počátkem příštího roku. Za předpokladu, že se nějaké kroky uskuteční ještě během dalších dvou týdnů, a s předpokladem, že v té době můžeme mít záruky financování, předložíme v lednu tuto revizi k posouzení výboru MMF, citovala Flanagana
agentura Reuters.

Island se loni propadl do těžké finanční a ekonomické krize v důsledku pádu všech svých hlavních bank, které se zadlužily neúměrnou expanzí v zahraničí. Pád bank Kaupthing, Landsbanki a Glitnir srazil na kolena slandskou korunu a donutil vládu, aby se o pomoc obrátila na fond a Evropské země.

Ekonomika reagovala na finanční krizi propadem spotřeby, sérií bankrotů a prudkým růstem nezaměstnanosti. Ve třetím čtvrtletí se hrubý domácí produkt Islandu v důsledku krize meziročně snížil o 7,2 procenta. Ještě před týdnem islandská vláda dhadovala celoroční propad ekonomiky na 8,4 procenta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek