Euroúředníci včera stávkovali, chtějí zvýšit platy

15.12.2009
čtk

Část úředníků z bruselských institucí Evropské unie včera několik hodin stávkovala. Cílem bylo podpořit nárok na navýšení platů o 3,7 procenta. Za vyhlášením stávky stojí odbory z Rady EU. Proti růstu platů se staví řada členských států, bez jejich souhlasu nemůže vejít v platnost. Negativní stanovisko zastává i Česká republika.

Navýšení platů o 3,7 procenta, s nímž přišla Evropská komise, počátkem prosince odmítli zástupci členských zemí unie. Je těžko vysvětlit občanům, jestliže řada států má jako my návrhy na snížení platů ve veřejné sféře, aby se tady zvyšovaly platy takovým způsobem, podotkla zástupkyně české velvyslankyně při EU Jana Reinišová.

Zaměstnanci tvrdí, že mají podle platných dohod na zvýšení mezd nárok. Pokud to neudělají, poruší právo a půjdeme k soudnímu dvoru, řekl Félix Geradon, jeden z předáků úřednických odborů na adresu členských zemí. Nevyloučil ani možné opakování stávky. Mzdy úředníků by se podle Geradona měly upravovat podle výše inflace v Belgii a vývoje kupní síly úředníků v členských zemích.

Základní plat euroúředníků bez nejrůznějších příplatků či náhrad se pohybuje přibližně od 2560 do 17.700 eur měsíčně podle zastávané pozice. V institucích EU pracuje kolem čtyř desítek tisíc lidí.

Jednání představitelů členských států budou pokračovat i v dalších dnech.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek