Ruští aktivisté převzali Sacharovovu cenu

16.12.2009
čtk

Ruští aktivisté z nevládní organizace Memorial převzali ve Štrasburku letošní Sacharovovu cenu, kterou uděluje Evropský parlament. Oleg Orlov, Sergej Kovaljov a Ljudmila Alexejevová v Rusku monitorují porušování lidských práv a patří k předním kritikům tamního režimu.

Evropský parlament podle prohlášení rozeslaného novinářům doufá, že tímto krokem přispěje k ukončení strachu, násilí a pronásledování, kterému čelí obránci lidských práv v Rusku. Lidé, kteří brání lidská práva, musejí mít právo svobodně se projevovat, řekl při vyhlašování vítězů ceny v říjnu šéf Evropského parlamentu Jerzy Buzek.

Aktivisté z organizace Memorial pomáhali například odkrývat vraždu ruské obhájkyně lidských práv Natálie Estěmirovové. Ta patřila podobně jako zavražděná novinářka Anna Politkovská ke kritikům postupu ruských bezpečnostních sil na Kavkaze.

Podle Orlova za vraždou stojí čečenský prezident Ramzan Kadyrov, který Estěmirovovou několikrát označil za svého úhlavního nepřítele a neváhal jí ani vyhrožovat. Kadyrov podobná obvinění popírá.

Sacharovovu cenu uděluje Evropský parlament osobnostem, které se významným způsobem zasloužily o podporu lidských práv. Kromě ocenění získává držitel také 50.000 eur (1,3 milionu korun).

Loni cenu získal čínský kritik tamního režimu Chu Ťia, který si ji pak ale nemohl osobně převzít, neboť je ve vězení. Jedním z držitelů je i bývalý představitel Pražského jara 1968 a československý politik Alexander Dubček.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek