Maďarsko si bude na Slovensko stěžovat u ESD

18.12.2009
čtk

Maďarsko se prý obrátí na Evropský soudní dvůr v Lucemburku kvůli srpnovému incidentu, kdy Slovensko odepřelo vstup maďarskému prezidentovi László Sólyomovi do země. Informovala o tom dnes agentura MTI s odvoláním na sdělení maďarského ministra zahraničí Pétera Balázse.

Maďarsko již dříve v této věci podalo stížnost k Evropské komisi (EK), která své vyjádření zveřejnila na začátku tohoto týdne. EK podle MTI sice potvrdila maďarské stanovisko, že svoboda pohybu je jedním ze základních práv občanů EU, na druhé stranu však dodala, že k hlavě státu by se v tomto ohledu mělo přistupovat jinak. S touto odpovědí se Maďarsko nespokojilo a stížnost chce nyní postoupit k Evropskému soudnímu dvoru.

Sólyom chtěl koncem srpna přicestovat do jihoslovenského Komárna, aby se zúčastnil odhalení sochy někdejšího uherského panovníka Štěpána. Vrcholní slovenští politici ho opakovaně vyzvali, aby návštěvu zrušil. Bratislava prezidentovi nakonec vstup na Slovensko odepřela. Zdůvodnila to tím, že je nevhodné, aby Sólyom přicestoval 21. srpna, tedy v den výročí obsazení bývalého Československa vojsky Varšavské smlouvy. Mezi nimi byly v roce 1968 i maďarské ozbrojené síly. Maďarský prezident výhradu slovenské strany odmítl.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek