Přehled vybraných výroků účastníků konference o klimatu

18.12.2009
čtk

V dánské Kodani dnes končí klimatická konference, z níž má vzejít nástupce kjótského protokolu o omezování škodlivých emisí oxidu uhličitého. Přinášíme přehled vybraných výroků světových představitelů, kteří se konference účastní:

Americký prezident Barack Obama:

Jsem přesvědčený, že Amerika splní závazky, které jsme přijali: snížení emisí v řádu 17 procent do roku 2020 a o více než 80 procent do roku 2050. Amerika v tomto trendu bude pokračovat bez ohledu na to, co se v Kodani stane. (…) Tohle není fikce, to je věda. Bez kontroly budou klimatické změny představovat nepřijatelná rizika pro naši bezpečnost, naše ekonomiky i naši planetu.

Čínský premiér Wen Ťia-pao:

Naplníme své sliby skutečnými činy. Ať budou cíle stanovené touto konferencí jakékoli, budeme se cítit plně zavázáni jich dosáhnout a překonat je.

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád:

Myslíme si, že životní prostředí je největším požehnáním od Boha lidským bytostem. (…) Pokud někdo bezdůvodně porazí strom, je to, jako by uříznul křídlo anděla. Pokud někdo znečišťuje životní prostředí, spáchá hluboký hřích.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy:

Jednání trvalo celou noc bez přestávky. Dobrou zprávou je, že pokračuje. Špatnou je to, že nedosáhlo závěru. Je tu spousta napětí… ale i tak se věci trochu hýbou.

Švédský premiér Frederik Reinfeldt:

USA a Čína jsou odpovědné za téměř polovinu světových emisí. Jednoduše musejí odvést svůj podíl.

Brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva:

Jsme ochotni se podílet na mechanismech financování, pokud dosáhneme na této konferenci závěrečné dohody.

Premiér státu Lesotho Pakalitha Bethuel Mosisili, který hovořil jménem nejméně rozvinutých zemí světa:

Říct, že jsme rozčarováni, je eufemismem, především proto, že po 24 měsících tvrdých vyjednávání a intenzivních příprav této konference není možné dosáhnout dohody s právně závazným podkladem.

Indický premiér Manmóhan Singh:

Jeden každý z nás uznává, že ti, kdo jsou klimatickými změnami nejhůře zasaženi, jsou za ně nejméně zodpovědní. Ať z našich jednání vzejde cokoli, musí se to vypořádat s touto zjevnou nespravedlností. Nespravedlností vůči zemím Afriky, nespravedlností vůči nejméně rozvinutým zemím a nespravedlností vůči malým ostrovním státům, jejichž samotné přežití je v sázce.

Německý ministr životního prostředí Norbert Röttgen:

Postupujeme správným směrem a během několika hodin by mohly být výsledky na dosah.

Ministr životního prostředí Švédska, které je nyní předsedající zemí EU, Andreas Carlgren:

To nejlepší, co je od Kodaně možné očekávat, je politická deklarace. Jsme nesmírně rozčarovaní.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek