USA slibují peníze chudým zemím, kodaňský summit ale nespasily

18.12.2009
čtk

Spojené státy jsou připraveny podílet se na příspěvku 100 miliard dolarů ročně pro chudé státy na boj proti klimatickým změnám. Na ekologickém summitu OSN v Kodani to dnes oznámila americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová, která se tímto gestem pokusila odvrátit neúspěch schůzky. Podle dánského předsednictví konference, které citoval zpravodajský server BBC, jsou nicméně naděje na komplexní dohodu malé.

Před krachem jednání v Kodani dnes varovali například německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy, podle kterého konference současným tempem směřuje ke katastrofě. EU proto na dnešní večer svolává mimořádnou schůzku představitelů klíčových států, kteří nejvíce ovlivňují výsledek akce. Clintonová při ohlášení plánů pomoci pro chudé státy zároveň uvedla podmínky poskytnutí příspěvku, mezi nimiž je požadavek, aby byla na kodaňském summitu uzavřena silná dohoda o snižování emisí skleníkových plynů a aby velké rozvíjející se ekonomiky, jmenovitě pak Čína, umožnily mezinárodní kontrolu svého omezování exhalací.

Současně upozornila, že Čína, která je největším světovým znečišťovatelem ovzduší, musí přestat odmítat měření emisí a zveřejňování jejich hodnot. Čína dnes přivítala slib USA ohledně financí pro chudé státy a naznačila, že se snaží dohodnout s Washingtonem na kompromisu ohledně mezinárodní kontroly svých emisí. Podle Pekingu ale tyto kontroly nesmí narušit čínskou suverenitu. Bílý dům ovšem odpoledne vydal prohlášení, podle kterého by byla špatná dohoda z Kodaně horší než dohoda žádná, napsala agentura Reuters.

Klíčovým sporem summitu je i nadále problém, do jaké míry by se vyspělé, respektive rozvojové státy měly v budoucnu podílet na snižování emisí skleníkových plynů a jak velká finanční pomoc by na toto snižování měla chudým zemím připadnout. Dánské předsednictví summitu varovalo, že naděje na dohodu jsou malé. Podle nejmenovaných dánských představitelů je jistý pokrok sice stále možný, ale velká mezinárodní dohoda o klimatu bude možná muset počkat až na další schůzku v roce 2010 v Mexiku. Dánsko nicméně jmenovalo 16 pracovních skupin, které se nyní zabývají nejspornějšími tématy jednání.

Před neúspěchem summitu dnes varoval prezident Sarkozy, podle kterého je potřeba přeřadit na vyšší rychlost (jednání), pokud konference nemá skončit katastrofou. Podobně se vyjádřila i kancléřka Merkelová, podle které je potřeba napřít společné síly k jednomu cíli. Musíme spolu držet, musíme spolu jednat, řekla Merkelová. Podle političky mají současní světoví lídři společnou odpovědnost za dosažení dohody. Merkelová ještě před odletem do Kodaně zdůraznila, že sliby průmyslových zemí na kodaňské schůzce jsou nedostatečné a že nabídka USA je příliš skromná.

Podle člena české delegace Pavla Zámyslického má summit kvůli byrokratickým průtahům nejméně dvoudenní zpoždění. Rozhovory podle něj brzdí především rozvojové státy. Kvůli nim prý jednání váznou na technických detailech místo toho, aby se přesunula mezi vyšší politické představitele, kteří by mohli v užším okruhu projednat klíčové body týkající se závazků jednotlivých zemí. Podle Zámyslického dosavadní stav jednání nasvědčuje tomu, že by výsledkem summitu mohl být spíše dodatek ke kjótskému protokolu společně s dalšími dílčími dohodami, zatímco finální text nového protokolu by byl doladěn v roce 2010.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek