Srbsko dnes oficiálně požádá o členství v EU

22.12.2009
čtk

Srbský prezident Boris Tadić dnes ve Stockholmu oficiálně předá švédskému premiérovi Fredriku Reinfeldtovi žádost o začlenění Srbska do EU. Švédsko do prosince Evropské unii předsedá.

Srbskou žádost poté posoudí Rada Evropské unie, která ji před zahájením přístupových rozhovorů musí formálně přijmout. Aby se země mohla pokusit získat kandidátský status do konce roku 2010, tak by se tak mělo stát do konce února nebo března, napsal srbský list Blic. Srbští představitelé jsou ohledně přístupových rozhovorů optimističtí a věří, že země by se mohla k EU přičlenit do roku 2014.

Podání žádosti o členství znamená pro Bělehrad důležitý symbolický krok, země však musí podle EU před dosažením členství překonat v následujících letech řadu překážek. Mezi ně patří i dopadení bývalého velitele bosenskosrbské armády Ratka Mladiče, na kterého vydal Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) zatykač kvůli genocidě, válečným zločinům a zločinům proti lidskosti.

Jedinou zemí bývalé Jugoslávie, které se zatím podařilo dosáhnout členství v EU, je od roku 2004 Slovinsko. Rozšířit řady unie by mohlo v roce 2012 i sousední Chorvatsko. Status kandidátské země má také Makedonie. Černé Hoře, která přihlášku podala loni v prosinci, zatím tento status přiznán nebyl.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek