První kolo prezidentských voleb v Chorvatsku vyhrál Josipović

28.12.2009
čtk

První kolo nedělních prezidentských voleb v Chorvatsku vyhrál kandidát opozičních sociálních demokratů Ivo Josipović s 32,4 procenta hlasů. Ve druhém kole se za dva týdny střetne se záhřebským starostou Milanem Bandičem, jehož podpořilo 14,8 procenta voličů. Podle zpravodajských agentur to uvedla státní volební komise. Podle ní se k urnám dostavilo 44 procent ze 4,5 milionu voličů.

Protože ani jeden z kandidátů nezískal nadpoloviční většinu hlasů, bude následovat druhé kolo voleb. V něm si 10. ledna Chorvaté vyberou svého příštího prezidenta. O jeho křeslo se ucházelo celkem dvanáct osobností. Současný prezident Stjepan Mesić, který patří k nejpopulárnějším politikům v zemi, po dvou funkčních obdobích už nesměl podle ústavy kandidovat.

Podle agentur volební účast dosáhla negativního rekordu. Občané jsou z politiků hrozně zklamaní, zdůvodnili podle agentury DPA nezájem voličů chorvatští političtí experti.

Nejvíce voličů si na svou stranu získal dvaapadesátiletý profesor práva a skladatel Josipović, který kandidoval za sociální demokraty. Jeho rivalem ve druhém kole bude jeho bývalý stranický kolega, záhřebský starosta Bandič. Ten se o funkci ucházel jako nezávislý kandidát. Oba slíbili, že přivedou Chorvatsko do Evropské unie. Doufají, že by se jejich země mohla stát členem v roce 2012.

Jako třetí skončil kandidát vládnoucí konzervativní strany Andrija Hebrang s 12 procenty hlasů, po něm následoval předseda Chorvatské obchodní komory Nadan Vidoševič.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek