Írán znovu upozornil Západ, že si vyrobí vlastní jaderné palivo

02.01.2010
čtk

Írán dnes upozornil Západ, že si začne vyrábět vlastní jaderné palivo, pokud do konce ledna Západ nepotvrdí, že mu ho prodá, nebo vymění za obohacený uran. Íránský ministr zahraničí Manúčehr Mottakí označil v místní televizi lednový termín za ultimátum.

Mottakí podle agentury AP uvedl, že mezinárodní společenství má na rozhodnutí jeden měsíc, nebo Teherán sám přistoupí k obohacování uranu na vyšší úroveň, která je potřebná k výrobě paliva.

Írán nereagoval na původní ultimátum Obamovy administrativy a Západu, aby do konce loňského roku přijal dohodu navrženou OSN o výměně většiny svého obohaceného uranu za jaderné palivo.

Cílem dohody bylo snížit íránské zásoby obohaceného uranu a omezit tak, alespoň dočasně, jeho schopnost vyrábět jaderné zbraně. Írán však popřel, že by měl v úmyslu vyrobit jadernou bombu, jeho snahy údajně při obohacování uranu směřují k výrobě elektřiny. USA a jejich spojenci přijali dohodu OSN beze změn, Írán ale přišel s protinávrhem.

Írán disponuje asi 1500 kilogramů nízko obohaceného uranu. Pro provoz reaktoru je zapotřebí uran obohacený na 20 procent. Na podzim navrhly západní státy Íránu, aby získal palivo pro teheránský jaderný reaktor tím, že vyveze 70 procent svého slabě obohaceného uranu do Ruska k dalšímu obohacení. Tyče pak z něj měla vyrobit Francie. Z palivových tyčí se totiž nedá získat uran pro zbrojní účely.

Teherán na to doposud nepřistoupil, takže se začalo hovořit o nových sankcích proti Íránu. Mottakí již dříve prohlásil, že Írán trvá na simultánní výměně. Nehodlá vyvézt uran a čekat na tyče.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek