Rusko a Bělorusko obnovily jednání o cenách ropy

02.01.2010
čtk

Zástupci Ruska a Běloruska dnes v Moskvě obnovili jednání o nových cenových podmínkách, za nichž chce Rusko svému sousedovi v letošním roce dodávat ropu. Bělorusko požaduje, aby surovinu dostávalo bez cla, na což Moskva zatím nepřistoupila. Jednání proto na Silvestra skončila bez dohody, což znervózňuje odběratele v Polsku a Německu, kteří ruskou ropu dostávají právě přes Bělorusko.

Představitelé obou zemí se od čtvrtečního přerušení rozhovorů dnes v Moskvě setkali poprvé. Doufáme, že jednání uzavřeme co nejdříve, řekl viceprezident ruské společnosti Transněfť Michail Barkov. Transněfť je monopolním provozovatelem ropovodů v Rusku. Barkov nechtěl o požadavcích Rusů blíže hovořit, zopakoval však, že ropa přes běloruské území dál proudí bez jakýchkoli problémů.

Spor o poplatky není mezi Ruskem a Běloruskem první. Podobný spor před třemi lety způsobil, že Polsko i Německo po určitou dobu dostávaly méně suroviny, než měly smluvně dohodnuto. Tranzit ropy přes Bělorusko do Evropy ohrožen není, řekl dnes Barkov.

Běloruská vláda si v pátek stěžovala, že její delegace byla do čtvrtečního přerušení rozhovorů v Moskvě vystavena bezprecedentnímu tlaku. To je prý zcela nepochopitelné a nepřijatelné. Minsk ale na druhou stranu přiznal, že má zájem se dohodnout.

Bělorusko v listopadu podepsalo dokumenty, jimiž se zavádí třístranná celní unie s Kazachstánem a Ruskem. Po rozhovorech, které mezi sebou v prosinci vedli běloruský prezident Alexandr Lukašenko a jeho ruský protějšek Dmitrij Medveděv, bylo oznámeno, že Bělorusko bude ropu pro svou vlastní spotřebu z Ruska dostávat bez cla. Vysoké ceny, které nyní Rusko za svou ropu žádá, by tudíž podle běloruských činitelů byly v rozporu s uzavřenou dohodou.

Bělorusko z Ruska dostává ropovodem Družba asi 400.000 barelů ropy denně. Surovinu pak zpracovává ve dvou rafineriích. Většinu ropných produktů, které zpracováním ropy získá, nicméně vyváží na Západ. Jen malou část spotřebovává doma.

Z hlediska délky potrubí a objemu přepravené suroviny patří Družba k největší soustavě ropovodů na světě. Přes Družbu proudí ropa do největších rafinerií v Německu a tamní spotřebu ropy pokrývá asi z 15 procent. Mnohem závislejší je ale na Družbě Polsko, které surovinou z Družby kryje více než tři čtvrtiny své spotřeby ropy.

Evropští politici už několikrát obvinili Kreml, že svou rozsáhlou surovinovou základnu používá jako prostředek k zastrašování svých sousedů. Rusko je významným dodavatelem především ropy a zemního plynu a do sporu se dostává hlavně s Ukrajinou a Běloruskem, tedy zeměmi, přes jejichž území přepravuje suroviny na lukrativní západoevropský trh.

Rusko je největším producentem ropy a zemního plynu na světě. Kritiku ze strany evropských politiků zásadně odmítá a říká, že své sousedy léta podporovalo levnou energií. Při prodeji ropy a plynu teď prý jen zvolna přechází na tržní podmínky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek