Španělsko chce v EU lepší koordinaci boje proti terorismu

02.01.2010
čtk

Španělsko chce během svého nynějšího půlročního předsednictví v Evropské unii posílit koordinaci protiteroristického boje v členských státech. Napsal to dnes s odvoláním na zdroje blízké španělskému ministerstvu vnitra madridský deník El País. Podle něj už na tento záměr kývlo osm dalších zemí unie.

List upřesnil, že Španělé mají v úmyslu vytvořit evropský koordinační protiteroristický výbor, který by sdružoval orgány různých zemí věnující se boji proti terorismu. Napsal, že španělský návrh už přijaly Německo, Velká Británie, Francie, Belgie, Itálie, Dánsko, Nizozemsko a Portugalsko.

Podle španělských činitelů citovaných listem by plánovaný výbor umožnil hlavně lepší výměnu informací a lepší dělbu úkolů spojených s bojem proti terorismu.

V Madridu se bude 21. a 22. ledna konat schůzka odpovědných činitelů evropských protiteroristických center věnovaná tomuto tématu, napsal list.

Španělsko má ke znepokojení ohledně terorismu hned dva důvody – kromě hrozby akcí zahraničních teroristických sítí, jako byly atentáty, jež si v březnu 2004 vyžádaly v Madridu přes 190 životů, je tu neustále i hrozba teroristických akcí baskických separatistů. V boji proti nim Španělsko spolupracuje s Francií.

Předsednictví v unii převzali Španělé po Švédech 1. ledna.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek