Rozpad Bosny a Hercegoviny znovu aktuální?

04.01.2010
čtk

Chorvatský prezident Stjepan Mesić varoval před rozpadem Bosny a Hercegoviny. Důvodem je politika bosenskosrbského premiéra Milorada Dodika. V rozhovoru pro agenturu APA odcházející prezident varoval před vznikem evropské Palestiny a radikálního islámského státu.

Případné odtržení bosenských Srbů přivede podle Mesiće k podobnému kroku i bosenské Chorvaty. „Zbyl by islámský stát, který by se v nepřátelském prostředí stále více radikalizoval a přežíval by jen díky podpoře fundamentalistických muslimských režimů, varoval chorvatský prezident. Byla by to nová Palestina v srdci Evropy, zdůraznil.

Mesić: Dodik neuznává společný stát

Podle Mesiće je hlavním problémem současné Bosny a Hercegoviny představitel bosenských Srbů Dodik, protože jinými prostředky pokračuje v politice Slobodana Miloševiče. „Máme tu dvě entity a tři státotvorné národy. Jedna z entit, Republika srbská, respektive její politické vedení a ještě přesněji řečeno její premiér, neuznává stát Bosna a Hercegovina. Neuznává ani Sarajevo za hlavní město státu, uvedl.

Podle chorvatského prezidenta Dodikova politika brání návratu uprchlíků do srbské části Bosny a Hercegoviny, kde před válkou 220.000 Chorvatů a Bosňáků. Nyní jich tam žije asi 10.000. Mesić zdůraznil, že někdo by měl Dodikovi připomenout, že umožnění návratu běženců patří k podmínkám Daytonské dohody.

Odcházející chorvatský prezident vyzval mezinárodní společenství k podpoře vysokého představitele Valentina Inzka, aby odstranil z politiky elementy, které chtějí Bosnu a Hercegovinu rozbít.

Bosenští Srbové chystají referendum

Dodik koncem prosince oznámil, že jeho vláda chce na jaře 2010 uskutečnit referendum k Inzkově rozhodnutí prodloužit až do konce roku 2012 mandáty mezinárodních prokurátorů a soudců, kteří stíhají válečné zločiny při nejvyšším soudu Bosny a Hercegoviny.

Panují obavy, že se referendum stane nepřímým hlasováním o nezávislosti Republiky srbské. Dodik obvinění odmítá. Tvrdí, že pouze usiluje o prosazení Daytonské dohody a ukončení Úřadu vysokého představitele mezinárodního společenství (OHR), který má mimořádné pravomoci.

Mezinárodní společenství plánuje uzavření OHR a jeho nahrazení obdobným úřadem Evropské unie s menšími pravomocemi již od roku 2006.

Sílící nepřátelství mezi bosenskými Srby, Chorvaty a Bosňáky to však znemožňuje. Bosenští Srbové si přejí uzavření OHR, protože v tom vidí možnost jak se odtrhnout. Bosňáci a Chorvati chtějí úřad zachovat, dokud nebudou v ústavě zakotveny bezpečnostní mechanismy, které případné odtržení Republiky srbské od Bosny znemožní.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek