Švýcarští populisté neprosadili v Curychu zákaz šátků ve školách

04.01.2010
čtk

Švýcarská lidová strana (SPV) neuspěla se zákonem, který by ve školách v kantonu Curych zakázal muslimským dívkám chodit se zahalenou hlavou a nedovolil osvobození z tělocviku v době ramadánu. Většina zákonodárců curyšského parlamentu takovou normu odmítla. SPV stojí také za uspořádáním referenda, v němž Švýcaři na konci listopadu rozhodli o zákazu výstavby minaretů ve své zemi.

Proti zákonu, který by šátky v kantonu zakazoval, se postavilo 104 curyšských poslanců. Za normu hlasovalo 65 zákonodárců. SVP získala podporu u Evangelické lidové strany Švýcarska (EVP) a u konfederační demokratické unie (EDU). Ostatní strany předpis odmítly. Dosavadní doporučení curyšského školního úřadu jsou podle nich dostatečná.

Podle SVP výjimky muslimským studentům vedou k jejich vyloučení z třídního kolektivu a ztěžují integraci. Mluvčí SVP poukazovala i na to, že ani v Turecku si žákyně a studentky hlavy ve škole halit nesmějí. Nynějším cílem SPV bylo dosáhnout toho, aby se mohly ve školách prosazovat švýcarské hodnoty.

Zelení liberálové (GLP) míní, že touto svou aktivitou chtěli lidovci urazit příslušníky jiných náboženství. Kdo chce prosazovat jen vlastní hodnoty, je netolerantní, uvedl podle agentury mluvčí GLP.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek