Van Rompuy a Španělé slibují, že budou v EU mluvit jedním hlasem

04.01.2010
čtk

Španělský premiér José Luis Zapatero, jehož země tento půlrok předsedá Evropské unii, a nový unijní prezident Herman Van Rompuy dnes zřejmě ve snaze zmírnit obavy z možného vícekolejného vedení EU přistoupili k neobvyklému kroku. V některých evropských denících zveřejnili společný článek o tom, jak by měl blok v příštích měsících fungovat. Slibují v něm, že budou spolupracovat ruku v ruce.

Zapatero a Van Rompuy nastiňují hlavní priority, které jak španělské předsednictví, tak nového prezidenta čekají. Zajímavý není ani tak obsah článku, který nepřináší nic, co by nebylo již dříve prezentováno, jako spíše sám fakt, že oba státníci k podobnému kroku přistoupili.

Herman Van Rompuy je vůbec prvním unijním prezidentem v historii EU. Jeho úkolem bude šéfovat nejdůležitějším unijním schůzkám – summitům. Právě setkání šéfů států a vlád ale dosud vedl vždy premiér či prezident země, která měla v rukou předsednictví unie.

V prosinci však vstoupila v platnost Lisabonská smlouva o reformě fungování EU, která post stálého předsedy Evropské rady neboli unijního prezidenta zřídila. Zároveň však zůstal zachován i princip rotujícího předsednictví EU, kdy se země po půl roce střídají ve vedení a zastupování 27členného bloku. Madrid otěže EU převzal na přelomu roku od Švédů, kteří zase u unijního kormidla vystřídali Čechy.

Španělské předsednictví tak bude první, které se bude plně řídit Lisabonskou smlouvou. Na bedra Madridu navíc padne postupné zavádění pravidel tohoto velmi složitého právního dokumentu do praxe, což nemusí být podle diplomatů i analytiků vždy nejsnadnější.

Jednou z otázek, které kvůli tomu vyvstaly, bylo, jak budou spolupracovat nový prezident s ministerským předsedou předsednické země, pokud ten druhý už nebude mít obrazně řečeno co na práci. Zapaterovi nicméně zřejmě připadne šéfování summitům EU s třetími zeměmi, a těchto setkání – například s USA, Kanadou, Marokem či Ruskem – mají Španělé naplánováno více než desítku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek