Chystá Orbán v Maďarsku změnu ústavy?

05.01.2010
čtk

Změní maďarská opozice v případě očekávaného drtivého volebního vítězství fungování politického systému? Maďarská média již určitou dobu na základě informací prosakujících ze strany Fidesz spekulují o ústavních změnách a přechodu k prezidentskému systému.

Letošní rok je pro Maďarsko supervolební. V dubnu proběhnou parlamentní volby, na podzim se budou konat volby do místních a župních zastupitelstev. V srpnu také končí mandát prezidenta Lászlóa Sólyoma. Jeho nástupce již bude volit nový parlament.

Průzkum: Fidesz má 61 procent

Ve volebních preferencích má zatím Fidesz převahu 61 procent vůči 21 procentům dosud vládnoucích socialistů. Maďarsko potřebuje úplnou obnovu, prohlásil v novoročním poselství očekávaný budoucí premiér Viktor Orbán.

Jeho blízcí spolupracovníci už ale nahlas uvažují o přechodu země na prezidentský systém. Kdo by se poté stal prezidentem je víceméně jasné. Pokud zůstane systém beze změn, je podledeníku Népszava, blízkého socialistům, nejnadějnějším kandidátem na funkci, která má v současné době spíše formální pravomoci, exministr zahraničí János Martonyi.

Orbán uklidňuje veřejnost

Neomezená moc Fideszu může být posledním argumentem socialistů v předvolební kampani a nástrojem mobilizace protifideszovských voličů. Orbánova strana, která už prohrála pro chyby v kampani dvoje poslední volby, si je této hrozby dobře vědoma. Proto Orbán v poslední době věnuje mnoho času uklidňování veřejnosti, že nepřipravuje úplné rozvrácení maďarského ústavního systému.

Rozdíl mezi oběma hlavními maďarskými stranami v posledních měsících mírně klesá, pokud ale Fidesz v kampani neudělá vážné chyby, má podle analytiků slušné šance získat v příštím parlamentu ústavní většinu.

Většina s extremisty?

Navíc, pokud Fidesz dvoutřetinovou většinu nezíská sám, bude ji určitě mít dohromady s extremistickým Jobbikem. Zatím mimoparlamentní Hnutí za lepší Maďarsko získalo ve volbách do Evropského parlamentu 14,77 procenta hlasů a 3 europoslance.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek