EU může vracet nelegální imigranty na Ukrajinu

05.01.2010
čtk

Dohoda mezi EU a Ukrajinou, která od 1. ledna umožňuje návrat nelegálních migrantů, budí v Kyjevě obavy. Podle odhadů pohraničníků může počet takto vrácených lidí dosáhnout až 10 tisíc. Členské státy unie mohou vrátit imigranty, u nichž se prokáže, že do Evropské unie přijeli z Ukrajiny.

Oficiální místa na ministerstvu vnitra sice občany uklidňují, že půjde řádově o stovky lidí, experti na otázky migrace i pohraničníci ale uvádí číslo desetkrát větší. Kolem 60 procent budou tvořit Ukrajinci, zbytek občané třetích zemí, které Ukrajina musí na své náklady poslat zpět do jejich vlasti.

Ukrajinu si jako tranzitní zemi pro cestu do EU vybírají zejména uprchlíci z Číny, Vietnamu, Pákistánu, Afghánistánu, Nigérie, Egypta a Somálska.

Kyjev platí vše ze svého

Na vybavení uprchlických center dosud přispívala Evropská unie. Od 1. ledna je jejich financování výhradně záležitostí Ukrajiny. Pobyt jednoho nelegálního migranta v zařízení pro prchlíky stojí denně přes dvě eura (asi 60 Kč).

Ukrajina má k dispozici pouze dvě zařízení pro uprchlíky s kapacitou 370 lidí. Letos se plánuje zřízení dalších třech uprchlických zařízení – jedno v Zakarpatské oblasti při slovenských a maďarských hranicích. Pro předpokládaný nápor vyvolaný tzv. readmisí, jich je podle expertů potřeba nejméně osm.

400 dolarů za nelegální převedení

Ukrajinský tisk předpovídá v souvislosti s návratem nelegálních imigrantů růst zločinnosti a xenofobie. Nelegální migranti se mohou v uprchlických táborech zdržovat maximálně půl roku, poté musejí být – byť s provizorními dokumenty – propuštěni.

Málokdo pochybuje o tom, že se znovu pokusí proniknout do EU. Taxa ukrajinských převáděčů se podle internetovém serveru Segodňa.eu pohybuje kolem 400 dolarů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek