Polsko chystá zákaz kouření v restauracích

05.01.2010
čtk

Polští poslanci chystají protikuřácký zákon, který zakáže kouření v restauracích, barech, kavárnách nebo na diskotékách a v klubech. V Polsku kouří každý třetí člověk. Úplný zákaz kouření podporuje podle polské kanceláře Světové zdravotnické organizace (WHO) 54 procent Poláků. Zákon by mohl začít platit nejdříve koncem roku 2010.

Původní verze zákona byla mnohem mírnější a počítala s možností si zapálit na vyhrazených místech. Rozhodli jsme se ale jít o krok dál a úplně zakázat kouření v restauracích a na veřejných místech, kde se lidé baví, řekl internetovému vydání listu Gazeta Wyborcza poslanec Aleksander Sopliński, který stojí v čele parlamentního podvýboru pro veřejné zdraví.

Pokud by si někdo i přes zákaz kouření v restauraci, baru či na diskotéce zapálil, hrozila by mu pokuta 100 zlotých (asi 640 korun) a majiteli podniku dokonce až 20.000 zlotých.

Podle Gazety.pl jsou šance na schválení zákona velké, protože ho podporuje i opozice. Podle poslance Andrzeje Sośnierze z největší opoziční strany Právo a spravedlnost jsou přísná pravidla potřebná. Poslanec také připomněl, že restauracím, kde se již nyní nekouří, hostů neubývá.

Zákon počítá také s omezením kouření v práci. Zaměstnanci by si mohli zapálit pouze v kuřárnách. Jejich zřízení by ale nebylo pro zaměstnavatele povinné. Součástí chystaného zákona budou i drastické obrázky na krabičkách cigaret, které upozorňující na následky kouření, jako je například zmenšenina rentgenového snímku rakoviny plic nebo hrtanu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek