Rusko a Bělorusko bojují o 5,5 miliardy dolarů

05.01.2010
čtk

Rusko včera obnovilo dodávky ropy do běloruských rafinerií. Přerušení dodávek po Novém roce způsobil spor o ceny. Dohoda mezi Moskvou a Minskem ale zatím ještě není. Tranzit ropy do zemí Evropské unie přerušení dodávek neohrozilo.

Ruský premiér Vladimir Putin podle agentury ITAR-TASS pověřil jednáním o podmínkách dodávek pro běloruské rafinérie vicepremiéra Igora Sečina. Rusko je podle něj nadále bezcelně dodávat ropu určenou pro vnitřní běloruskou spotřebu, tedy šest milionů tun.

5,5 miliard dolarů za clo

Bělorusko z Ruska dostává ropovodem Družba asi 400.000 barelů ropy denně. Ročně tak – spolu s dodávkami po železnici a v autocisternách – nakoupí asi 25 milionů tun. Většina ropy Bělorusko zpracovává a výsledné ropné produkty vyváží na Západ. To se Rusům pochopitelně nělíbí a chtějí, aby Bělorusko od 1. ledna v tomto případě platilo clo 267 dolarů za tunu ropy.

Pro Minsk je ruský požadavek mimořádně nepříjemný, protože by zemi odhadem přišel na 5,5 miliardy dolarů ročně (11 procent HDP). Bělorusko se proto odvolává na existující celní unii a zároveň hrozí, že Rusku desetkrát zvýší tranzitní poplatky za ropu, kterou Moskva dodává do Evropské unie, což je 45 dolarů za tunu ropy.

Dodávky elektřiny do Kaliningradu

Běloruská státní elektrárenská společnost Belgenrgo také včera pohrozila, že nemůže vyloučit přerušení tranzitu ruské elektřiny do Kaliningradské oblasti, ruské enklávy na březích Baltu, protože až dosud s ruskými partnery neuzavřelo dohodu o podmínkách této přepravy.

Až dosud téměř třetinu spotřeby Kaliningradské oblasti pokrývala Ignalinská jaderná elektrárna na Litvě, která však byla 1. ledna odstavena v souladu s litevskou dohodou s Evropskou unií. Podle ruské společnosti Inter RAO, které je na ruském trhu předním vývozcem a dovozcem elektřiny, se další kolo jednání o tranzitu elektřiny má uskutečnit 11.-12. ledna.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek