Španělsko nezmění kvůli vyhoštění europoslance postoj ke Kubě

05.01.2010
čtk

Španělský ministr zahraničí Miguel Ángel Moratinos dnes diplomaticky vyjádřil přesvědčení, že se kubánské úřady zmýlily, když odepřely vstup do země španělskému europoslanci Luisi Yánezovi, který zde chtěl strávit dovolenou. Zdůraznil, že to neovlivní úsilí Španělska o zlepšení vztahů s Havanou.

Kubánský režim nemá europoslance Luise Yáneze, který k němu zaujímá kritický postoj, v oblibě, ale vyhostit jej? zapochyboval španělský ministr. Není to dobrá zpráva. Věřím, že se Kubánci zmýlili, řekl Moratinos.

Moratinos však zdůraznil, že incident není takové povahy, aby zpochybnil snahu Španělska přesvědčit partnery v Evropské unii k pružnějšímu postoji ke Kubě. Madrid si přeje, aby EU přestala uplatňovat společné stanovisko, které zaujala v roce 1996. To v praxi znamená, že unie podmiňuje politický dialog s Havanou a uzavření bilaterální dohody o spolupráci tím, že Kuba bude dodržovat lidská práva a svobody.

Kuba není priorita španělského předsednictví

Snahy Madridu o sbližování s Kubou kritizují některé evropské země a také kubánští disidenti. Vůdci kubánské opozice unii počátkem prosince varovali, že se EU dopustí chyby, změní-li společný postoj. Situace s lidskými právy na ostrově je velmi špatná, zdůraznili.

Kdyby Kuba v době španělského předsednictví v EU podepsala bilaterální dohodu o spolupráci, donutilo by ji to v některých otázkách ustoupit, soudí Moratinos. Museli by souhlasit s návštěvami ve věznicích i s požadavky na propuštění vězňů z humanitárních důvodů, řekl.

Šéf španělské diplomacie zároveň ujistil, že nechce ze vztahů s Kubou učinit hlavní diplomatickou prioritu španělského předsednictví v EU. Bude-li dohoda možná, bude to velmi dobře. Pokud se nevytvoří v unii konsenzus, bude Španělsko pokračovat v bilaterálních vztazích s Kubou, dodal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek