Fischer žádá MZV, aby se zabývalo osudem čínského disidenta

06.01.2010
čtk

Premiér Jan Fischer požádal ministra zahraničí a vicepremiéra Jana Kohouta, aby se zabýval kauzou čínského disidenta Liou Sia-paa. ČTK to řekl vládní mluvčí Roman Prorok s tím, že ministerstvo zahraničí by si mělo v této věci pozvat k rozhovoru čínskou velvyslankyni v Praze Chuo Jü-čen.

Mluvčí ministerstva zahraničí Milan Řepka informaci potvrdil, nemohl však doplnit žádné podrobnosti. Obecně platí, že podobné pozvání velvyslance bývá výrazem znepokojení nad konkrétním problémem.

Liou Sia-pao byl loni v prosinci odsouzen k jedenáctiletému vězení za údajné podvracení státu. Odsouzený disident je spoluautorem Charty 08, která se inspirovala někdejší iniciativou československých disidentů Charta 77. Verdikt čínského soudu odsoudila EU, hluboké znepokojení vyjádřila i Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová.

Dopis odsuzující uvěznění Liou Sia-paa se dnes na čínské velvyslanectví pokusili doručit exprezident Václav Havel, biskup Václav Malý a herec Pavel Landovský. Dopis nakonec vhodili do schránky, na jejich zvonění nikdo nereagoval. Trojice bývalých českých disidentů vyzvala čínského prezidenta a vládu, aby neopakovali to, co se dříve dělo v Československu, tedy aby nepronásledovali obhájce lidských práv.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek