Janukovyč: Evropa nečeká na Ukrajinu s otevřenou náručí

07.01.2010
čtk

Šéf opoziční Strany regionů Viktor Janukovyč, který je favoritem prezidentských voleb na Ukrajině, chce zemi udržet mimo vojenské bloky a hodlá provádět pragmatickou a vyváženou zahraniční politiku. Řekl to v rozhovoru pro ukrajinský list Komsomolskaja Pravda.

Evropa nečeká na Ukrajinu s otevřenou náručí, varoval Janukovyč čtenáře ukrajinského listu. Země podle něj musí nejdříve zvýšit životní úroveň svých obyvatel podle evropských standardů. Ukrajina zůstane státem stojícím mimo bloky, zachováme si status neutrality. Nebudeme usilovat o vstup do NATO ani do ODKB, konstatoval ukrajinský politik.

Organizaci dohody o kolektivní bezpečnosti (ODKB), označovanou za Ruské NATO, založilo sedm postsovětských států v čele s Ruskem jako nástroj sil rychlé reakce. Moskva si podle analytiků v ODKB přeje vidět obdobu NATO či alespoň hlavní bezpečnostní nástroj v postsovětském prostoru. První velké vojenské cvičení sil ODKB se konalo loni v říjnu.

Janukovyč v této souvislosti připustil, že hodlá posoudit návrh ruského prezidenta Dmitrije Medveděva na vytvoření nového evropského systému kolektivní bezpečnosti. V této souvislosti vyjádřil přesvědčení, že jde-li o bezpečnost, nelze hovořit jen o dílčím regionu, nýbrž o širokém
systému.

Volit nového prezidenta půjdou Ukrajinci 17. ledna. Vybírat mohou z 18 kandidátů, z nichž ale jen dvěma dávají průzkumy šanci na vítězství, respektive postup do druhého kola. Kromě Janukovyče je to ještě ministerská předsedkyně Julija Tymošenková, která ovšem zatím za Janukovyčem zaostává o propastných 15 až 17 procentních bodů. Prezident Viktor Juščenko, který se uchází o znovuzvolení, v průzkumech za svými soupeři zaostává.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek