Polská kontrarozvědka zatkla ruského špiona

07.01.2010
čtk

Polská kontrarozvědka zatkla loni v únoru Rusa, který je podezřelý, že v Polsku po řadu let působil jako špion ruské vojenské rozvědky. Napsal to včera Dziennik Gazeta Prawna, podle kterého jde o prvního agenta bez statusu diplomata, který byl v Polsku zadržen od roku 1989. Kontrarozvědka informace listu o zadržení podezřelého potvrdila.

Údajný špion je ve vazbě a prokuratura ve Varšavě ho obvinila ze špionáže. Za to mu hrozí až deset let vězení. Podle neoficiálních informací Rus žil v Polsku více než deset let, v zemi měl trvalý pobyt. Oficiálně byl majitelem malé firmy, která kromě jiného obchodovala například se součástkami pro myslivecké zbraně.

Muž dokonale mluví polsky. Neměl žádné kontakty s ruskou ambasádou ve Varšavě a Poláci se domnívají, že zástupci ruských rozvědek při velvyslanectví o něm dokonce ani nevěděli. Instrukce prý dostával přímo z centrály ruské vojenské rozvědky. Příslušníci polské kontrarozvědky u něho našli spojařskou techniku.

Podle Dzienniku kvůli zadržení tohoto muže ruský prezident Dmitrij Medveděv odvolal loni v dubnu z funkce šéfa ruské vojenské rozvědky Valentina Korabelnikova, který v čele rozvědky stál 12 let. Podle oficiální verze, kterou tehdy přinesla ruská média, Korabelnikov odešel sám na protest proti reformě armády a plánům sloučit civilní a vojenskou rozvědku do jedné instituce.

V roce 2008 Polsko kvůli podezření ze špionáže vypovědělo dva ruské diplomaty, v roce 2000 dokonce devět. Rusko aktivitu svých rozvědek v Polsku zesílilo v době, kdy se objevily plány na vybudování americké protiraketové základny v této středoevropské zemi. Její součástí měla být i radarová základna v Česku. Americký prezident Barack Obama, který je ve funkci téměř rok, ale od tohoto projektu ustoupil.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek