Westerwelle v Ankaře: Pokračujte v reformách

07.01.2010
čtk

Berlín dodrží své závazky týkající se vstupních rozhovorů unie s Tureckem. Řekl to německý ministr zahraničí Guido Westerwelle, který zároveň v Ankaře vyzval Turecko, aby pokračovalo v reformách, které od něho Evropská unie žádá.

Westerwelle se za své návštěvy v Turecku snažil rozptýlit obavy Turecka, že kancléřka Angela Merkelová je proti vstupu Turecka do EU. „Někteří se mě ptali, zda má nová německá vláda v úmyslu zavřít před Tureckem dveře“ do unie, řekl šéf německé diplomacie.

Westerwelle uklidňoval Turky

„Říkám jasně: to, co rozhodly EU a Turecko, zůstává v platnosti. A to platí i pro tuto německou
vládu,“ zdůraznil. Prohlásil, že dojem, že nová německá vláda je proti přijetí Turecka více než ta předchozí, je mylný.

Převážně muslimské Turecko je kandidátem na členství v EU od roku 2005. Křesťanskodemokratická unie (CDU) Angely Merkelové je pro takzvané privilegované partnerství mezi Tureckem a EU, nikoli pro přijetí. Westerwellemu, který je členem koaliční Svobodné demokratické strany (FDP), se přisuzuje otevřenější přístup.

Westerwelle, který je zároveň vicekancléř, připomněl, že podle koaliční smlouvy mezi FDP a CDU zůstává proces vstupních rozhovorů s Tureckem otevřený a že to je oficiální postoj Německa od roku 2005. Na dotaz, zda jeho slova znamenají, že Merkelová přestala mít výhrady ke vstupu Turecka do EU, Westerwelle řekl, že hovoří jménem německé vlády.

Chvála i kritika

Šéf německé diplomacie dále vyjádřil politování nad tím, že Ankara neotevřela své hranice Kypru, členské zemi EU. „Vyzývám vás, abyste pokračovali v reformách, zvláště v oblasti náboženských svobod, svobody vyjadřování a tisku,“ zdůraznil. Zároveň pochválil Turecko za snahu normalizovat vztahy s Arménií a za roli, jakou hraje v takových konfliktních zónách, jako je Irák, Libanon, Afghánistán a Pákistán.

Jeho turecký protějšek Ahmet Davutoglu vyjádřil naději, že Turecko bude moci posílit ekonomickou, politickou a bezpečnostní spolupráci s nejsilnější ekonomikou Evropy. „Samozřejmě zahájíme všechny reformy“ nezbytné pro vstup do EU, dodal.

Vstupní rozhovory Ankary s unií postupují neobyčejně pomalu. Od roku 2005 bylo otevřeno jen 12 z celkových 35 vyjednávacích kapitol a jen jedna byla úspěšně uzavřena.

V některých evropských zemích. zejména v Německu a Francii, panují obavy ze vstupu Turecka se 71 miliony obyvatel, kteří jsou z 99 procent muslimy. V Německu žije početná turecká komunita, která má asi tři miliony členů. Objem vzájemného obchodu dosáhl v roce 2008 téměř 25 miliard eur (660 miliard Kč).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek