Jednání Ruska a Běloruska o ropě se protáhnou

08.01.2010
čtk

Další kolo jednání mezi Ruskem a Běloruskem v Moskvě o dodávkách ropy nedospěla k dohodě. Bělorusové se nyní vracejí do Minsku ke konzultacím. Podle ruské strany tím „proces vyjednávání není ukončen“, i když není jasné, kdy se přímá jednání zase obnoví. „Dodávky ropy se v žádném případě nepřeruší,“ řekla mluvčí ruského ministerstva energetiky Irina Jesipovová.

Podle běloruské státní agentury BELTA jednání, která skončila ve čtvrtek, nevedla k sblížení pozic v zásadních otázkách. V jednáních má proto následovat pauza. Běloruská strana předkládala argumenty podložené kompromisní varianty ve všech zvažovaných otázkách. Ale bylo zjevné, že ruští vyjednávači nebyli připraveni přijmout jakákoliv zásadní rozhodnutí. Řídili se výlučně dříve obdrženými pokyny, citovala nejmenovaného diplomata.

Naopak podle ruské mluvčí se po celou dobu jedná konstruktivně a stanoviska se prý v řadě otázek sblížila. Běloruská strana se však rozhodla odletět do inska ke konzultacím a upřesnění pozic. Jednání neskončila, ale vyjednávat se zřejmě po nějakou dobu bude na dálku, řekla Jesipovová.

Rusko a Bělorusko vstoupily do Nového roku bez dohody o podmínkách dodávek ropy. Rusko však po krátkém přerušení obnovilo dodávky do běloruských afinérií a spor se zatím nijak nedotkl přepravy ropy k evropským ákazníkům ropovodem Družba, na rozdíl od předchozího sváru v lednu 2007.

usko vede s Běloruskem spor především o celní poplatky, které Moskva od svého souseda požaduje platit v plné výši. Bělorusko to odmítá a odvolává se na celní unii s Ruskem. Loni Bělorusové platili přibližně třetinu z uského cla. Zatímco Minsk si přeje v tomto režimu pokračovat, Moskva je chotna bez cla dodávat jen ropu určenou pro běloruskou spotřebu, tedy
zhruba čtvrtinu z celkového množství ropy zpracovávané v běloruských rafinériích.

Odhaduje se, že Bělorusko by tak mohlo přijít o až pět miliard dolarů, což představuje zhruba desetinu hrubého domácího produktu země. Přes Bělorusko vede ropovod Družba, který severní větví dále pokračuje do olska a Německa a jižní větví pak na Ukrajinu, na Slovensko, do Maďarska a eska. Družba přepravuje asi třetinu ruské ropy směřující do Evropy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek