Obama nechá Gatese v čele Pentagonu další rok

08.01.2010
čtk

Robert Gates povede americké ministerstvo obrany ještě nejméně rok. Rozhodl o tom prezident Barack Obama. Podle agentury AP se z Gatese během ročního fungování nové vlády stal prezidentův klíčový poradce.

V prosinci se Gates a Obama domluvili, že bývalý šéf Ústřední zpravodajské služby (CIA) zůstane v čele Pentagonu i nadále. Dohoda je časově neohraničená a měla by trvat minimálně do konce letošního roku.

Dohodli se, že tuto otázku znovu posoudí na konci roku, vysvětlil Morrell s tím, že se Gates samozřejmě těší, až bude moct jednoho dne odejít do penze na své rodinné sídlo na pacifickém severozápadě.

Gatesovo setrvání ve vedení ministerstva obrany po dobu minimálně jednoho roku znamená, že bude mít na starosti zintenzivnění vojenské kampaně v Afghánistánu během léta a přípravu stažení první části amerických vojáků z této válkou zmítané země, plánovaného na léto 2011. Dohlížet také bude na odchod zhruba poloviny amerických jednotek z Iráku.

Obama zdědil republikána Gatese z předchozí administrativy George Bushe, kde vedl Pentagon dva roky. Po vítězství ve volbách v listopadu 2008 Obama požádal Gatese, aby ministerstvo dále řídil. Obama totiž nechtěl ohrozit stabilitu vojenské politiky Spojených států v Afghánistánu a v Iráku. Americký prezident také před volbami tvrdil, že zapojí do své vlády i republikány.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek