V Chorvatsku se koná druhé kolo prezidentských voleb

10.01.2010
čtk

Chorvaté dnes hlasují ve druhém kole prezidentských voleb, v nichž si zvolí již třetího prezidenta od vyhlášení nezávislosti země v roce 1991. Posláním nové hlavy státu bude bývalou jugoslávskou republiku úspěšně dovést do Evropské unie. Volební místnosti se otevřely v 7:00 SEČ a uzavřeny budou v 19:00 SEČ. Hned poté mají být zveřejňovány odhady na základě průzkumů mezi voliči, první oficiální výsledky se čekají kolem půlnoci.

Více než 4,4 milionu voličů, včetně 400.000 žijících v zahraničí, zvláště v sousední Bosně, si má vybrat mezi sociálním demokratem Ivem Josipovičem a záhřebským primátorem Milanem Bandičem.

Všechny průzkumy realizované od prvního kola, které se konalo 27. prosince, přisuzovaly vítězství Josipovičovi. Podle posledního z nich měl podporu 55,3 procenta voličů.

Dvaapadesátiletý Josipović je kandidátem Sociálnědemokratické strany (SDP), která je v parlamentu v opozici. Jeho vyzývatel, čtyřiapadesátiletý Milan Bandić, stojí v čele Záhřebu od roku 2000 a kandiduje jako nezávislý.

Máme jednoho tvrdě pracujícího kandidáta (Bandiče) a jednoho akademika. Ideálně bychom potřebovali kombinaci obou, řekl záhřebský volič Miljenko Jović, který odevzdal hlas Bandičovi. Ten má oproti Josipovičovi s pevným finančním zázemím pověst člověka, který se sám od základu vypracoval na vlivné pozice.

Bandiče podporují převážně Chorvaté žijící v zahraničí, kteří jsou tradičně konzervativní. Bandić také získal podporu vlivné katolické církve a válečných veteránů.

Nepochybuji, že Chorvaté, občané Chorvatska, vyberou nejlepšího kandidáta, řekl Bandić. Hlasovací lístek odevzdal v 7:00 SEČ, tedy ihned po otevření volebních místností.

Tři hodiny před uzavřením hlasovacích místností činila účast podle centrální volební komise 37,9 procenta, což je o čtyři procentní body více než ve stejnou dobu v prosincovém prvním kole volby. Tehdy celková účast kvůli nezájmu voličů dosáhla jen 44 procent.

Zatímco v samotném Chorvatsku není účast valná, v sousední Bosně a Hercegovině, kde má přes 14 procent z 4,5 milionu obyvatel vedle bosenského také chorvatské občanství, hlasovalo o 130 procent lidí více než v prvním kole před čtrnácti dny. Z vyšší účasti bude podle DPA těžit zřejmě Bandić, který pochází z Hercegoviny.

Současný prezident Stjepan Mesić, který stojí v čele Chorvatska od roku 2000 a který zemi přivedl v roce 2009 do Severoatlantické aliance, nemohl podle ústavy už znovu kandidovat, protože jedna osoba nesmí funkci prezidenta vykonávat více než dvakrát.

Hlavními tématy předvolební kampaně obou kandidátů byly ekonomické oživení země zasažené recesí, vykořenění korupce a vstup do EU do roku 2012. Bandić také vytáhl kartu strachu z návratu komunistů k moci, levicový Josipović se více soustředil na problém korupce. Bandiče obvinil z lajdáctví a špinavých praktik na záhřebské radnici, žádné důkazy ale nepředložil, poznamenala agentura Reuters.

V Chorvatsku se prezident dělí o moc s vládou. Je vrchním velitelem ozbrojených sil a má pravomoci zejména v oblasti zahraniční politiky a při jmenování šéfů zpravodajských služeb.

Slavnostní ceremonie, kdy Mesić předá prezidentský úřad svému nástupci, je naplánována na 18. února.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek