Füle: K členství v EU nesmí vést zkratky

12.01.2010

K členství v Evropské unii by neměly vést žádné zkratky a případní uchazeči o členství musí unii přinést něco pozitivního. Před europoslanci to řekl český kandidát na eurokomisaře pro rozšíření EU Štefan Füle. Stanovisko zákonodárců ze zahraničního výboru Evropského parlamentu, kteří nyní Füleho zpovídají, bude klíčové pro to, zda se bývalý český ministr pro evropské záležitosti skutečně stane komisařem.

„Neměly by být zkratky k členství v Evropské unii. Stejné podmínky platí pro všechny. Být členem Evropské unie je náročný úkol, na který je třeba se řádně připravit,“ uvedl Füle ve zhruba desetiminutové zahajovací řeči. Na otázky europoslanců přitom bude odpovídat až do zhruba 16:00 SEČ.

„Přistoupení k Evropské unii bude možné jen pro ty země, které mohou Evropě přinést něco pozitivního,“ dodal.

Dosavadní rozšíření unie však byla podle Füleho nepochybným úspěchem. Největší z nich se přitom uskutečnilo v roce 2004, kdy k EU nově přistoupilo deset států včetně České republiky.

„Pro mě je rozšíření víc než jen politickou oblastí, je to něco, co transformovalo mojí zemi i můj vlastní život. Obnovilo naději a důstojnost milionů obyvatel. Poslední rozšíření navíc ukázala, že tato politika přinesla nesmírný prospěch občanům Evropy,“ řekl český kandidát na eurokomisaře.

Füle se ovšem v odpovědích na první otázky europoslanců vyhnul konkrétním odpovědím na otázku, které země by mohly v nejbližší době do unie vstoupit. Počítá se s tím, že 28. členským státem EU by se zhruba v roce 2012 nebo 2013 mohlo stát Chorvatsko. Není však ani vyloučeno, že by v příštích letech mohl do Evropské unie vstoupit i Island.

Ani jednu z těchto zemí však Füle nejmenoval. Pouze připustil, že další východní země by se měly přiblížit EU. „My chceme, aby se Ukrajina a další východní země přiblížily Evropské unii,“ dodal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek