V Praze se uskuteční konference k nové strategii NATO

12.01.2010

V Praze se dnes uskuteční konference k nové strategické koncepci Severoatlantické aliance (NATO). Setkání má být českým příspěvkem do diskuse o nové alianční koncepci, kterou připravuje tým expertů pod vedením bývalé americké ministryně zahraničí Madeleine Albrightové. Dosud platný dokument z roku 1999 je považován za zastaralý.

Zasedání v Černínském paláci zahájí ministr zahraničních věcí Jan Kohout a senátor Alexandr Vondra. Kromě české rodačky Albrightové se jí zúčastní i další členové expertní skupiny pro přípravu nového strategického dokumentu NATO.

Koncepce má být předložena na příští vrcholné schůzce aliance, plánované na konec roku v Lisabonu. Dosud platný dokument byl vypracován po ukončení studené války a bral v úvahu konflikty na Balkáně v 90. letech.

Nová koncepce má počítat nejen s nebezpečím terorismu, jak je ukázaly atentáty v USA v září 2001, ale i s novými hrozbami, jako jsou kybernetické útoky, bezpečnostní dopady klimatických změn a zásobování energií. Měla by v ní být znovu pojednána stále se vracející otázka vztahů mezi NATO a Ruskem.

Sdílet tento příspěvek