Vítězství Josipoviče vzbuzuje naděje, Slovinsko doufá v dohodu

12.01.2010
čtk

Vítězství sociálního demokrata Iva Josipoviče v nedělním druhém kole voleb chorvatského prezidenta je v prvních komentářích záhřebských politologů a médií novým politickým startem Chorvatska, které chce završit své ambice vstupem do EU. V novou etapu vzájemných vztahů, hlavně ve vyřešení hraničního sporu, doufají i nejvyšší představitelé sousedního Slovinska.

Doufáme, že nový chorvatský prezident Ivo Josipović napomůže k urovnání otázek mezi našimi zeměmi, které ještě zůstávají nevyřešeny, řekl podle lublaňských médií slovinský prezident Danilo Türk, který je na návštěvě v Kuvajtu.

Reagoval tak na umírněné prohlášení Josipoviče během předvolební kampaně, že je proti řešení sporu mezinárodní arbitráží. Nová hlava státu dala najevo, že je ochoten respektovat kompromis dosažený jednáním, který záhřebský parlament nedávno ratifikoval. Také slovinský premiér Borut Pahor dnes prohlásil, že doufá v další rozvoj dobrých vztahů mezi oběma zeměmi.

Spor je o vedení hraniční linie Piranským zálivem, kde si Chorvatsko nárokuje hranici takovým způsobem, který znemožňuje přímé spojení slovinských pobřežních vod s mezinárodními vodami. Lublaň na to reaguje tím, že jako člen EU blokuje už přes deset měsíců přijímací proces Chorvatska do unie.

Zvolený prezident Josipović dnes učinil smířlivé gesto vůči sousednímu Srbsku, když naznačil ochotu stáhnout chorvatskou žalobu proti Srbsku u Mezinárodního soudního dvora OSN (ICJ) v Haagu za genocidu údajně spáchanou během války v bývalé Jugoslávii.

Pokud byste se mě dnes zeptali na ochotu stáhnout žalobu u ICJ, řekl bych ne. Ale pokud by se cíle, které se tím snažíme dosáhnout, daly realizovat jiným způsobem, nevidím důvod, proč bychom měli pokračovat soudně, řekl podle agentury AFP. Neupřesnil, o jaký způsob by mělo jít, podotkl jen, že o případném stažení žaloby by musela rozhodnout vláda.

Chorvatští politologové považují Josipovičovo zvolení za posílení perspektivy země na brzký vstup do EU. Tento výsledek voleb je příznakem, že chorvatští voliči během 14 dní uplynulých od prvního kola zvážněli, řekl agentuře APA nezávislý analytik Davor Gjenero. Zatímco v prvním kole dostali téměř polovinu hlasů kandidáti nějakým způsobem spojení s korupčními skandály, ve druhém kole se již podle něj voliči jednoznačně snažili od korupční minulosti odtrhnout. Podle dalšího pozorovatele je Josipović nyní už institucí, která svou seriózností může zvýšit pověst země v zahraničí.

Také oficiální pozorovatel Evropského parlamentu, rakouský poslanec Hannes Swoboda, označil Josipovičovu výhru za vítězství serióznosti nad populismem. Spokojena jsou i mnohá chorvatská média. Deník Jutarnji list označil zvoleného prezidenta za opak starých politických poměrů, které jsou tak prohnilé, že odpudily značnou část lidí od hlasování ve volbách.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek