Vondra: Nová strategie NATO by měla myslet na obranu nových členů

12.01.2010
čtk

Nová strategická koncepce Severoatlantické aliance (NATO) by měla posílit obranné závazky pro státy střední a východní Evropy. ČTK to při dnešním zahájení pražské konference k novému aliančnímu dokumentu řekl senátor a bývalý místopředseda vlády pro EU Alexandr Vondra (ODS). Konference se účastní i bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová, která vede expertní skupinu pro přípravu nové strategické koncepce.

Potřebujeme znovu ujištění zejména pro nové členské země, že závazek o společné obraně je myšlen vážně. To není jen o politickém závazku. To je i o obranném plánování, rozmístění příslušných kapacit, tak aby byla možná reakce v případě krize, řekl Vondra. Alianci podle něj chybí například důkladný plán obrany, pokud by noví členové byli vystaveni nebezpečí. Samozřejmě to souvisí s nejistotami, pokud jde o další vývoj v Rusku, poznamenal.

Další klíčovou výzvou pro alianci je podle Vondry vyvážit zahraniční mise a společnou obranu. Zdůraznil, že aliance stojí a padá s americkou přítomností v Evropě. Ta bude pokračovat, dokud Evropané budou spolupracovat na misích v zahraničí, řekl. Zároveň by ale NATO nemělo zapomínat právě na obranu svých členů, míní.

Zasedání v Černínském paláci, které je pro veřejnost uzavřené, zahájili ministr zahraničních věcí Jan Kohout a Vondra. Kromě české rodačky Albrightové se konference účastní asi polovina členů expertní skupiny pro přípravu nové strategické koncepce NATO. Podle ministerstva zahraničí má být konference českým příspěvkem do tvorby nového aliančního dokumentu.

Koncepce má být předložena na příští vrcholné schůzce NATO plánované na konec roku v Lisabonu. Dosud platný dokument byl vypracován po ukončení studené války a bral v úvahu konflikty na Balkáně v 90. letech.

O tom, že strategii NATO je třeba zásadně aktualizovat se hovoří už od roku 2001, kdy se USA staly terčem teroristického útoku. Nová koncepce má počítat nejen s nebezpečím terorismu, ale i s novými hrozbami, jako jsou kybernetické útoky, bezpečnostní dopady klimatických změn a zásobování energií. Měla by v ní být znovu pojednána stále se vracející otázka vztahů mezi NATO a Ruskem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek