Eurokomisař Oli Rehn znovu do výboru?

14.01.2010
čtk

Šéfka hospodářského parlamentního výboru a liberální britská poslankyně Sharon Bowlesová naznačila, že by mohla požádat o opakované slyšení finského kandidáta na komisaře pro hospodářské a měnové záležitosti Olliho Rehna. Ten byl dosud komisařem pro rozšíření EU.

Rehn přitom své vystoupení v Evropském parlamentu absolvoval jako jeden z prvních již v pondělí a bezprostředně po něm se neobjevily žádné větší výtky. Někteří europoslanci sice Finovi v kuloárech vyčítali příliš obecná vyjádření, ale oficiálně se takto prakticky nikdo nevyjádřil. V celé řadě věcí byl silný a bylo to zajímavé. Nicméně v dalších věcech bychom se rádi dozvěděli více, dodala Bowlesová.

Na stranu kritiků Rehna se přidali i socialisté, kteří mají v Evropském parlamentu vůbec druhou největší frakci. V tiskovém prohlášení označili finského kandidáta spolu s vystoupením Litevce Algirdase Šemety a Bulharky Rumjany Želevové za největší zklamání dosavadních slyšení. Vesměs ti, kteří propadli, patřili ke zkušeným kandidátům, ale byli jsme překvapeni výkonem Olliho Rehna, který je zkušeným eurokomisařem, uvedl rakouský socialistický europoslanec Hannes Swoboda.

Socialisté přičítají neúspěch některých kandidátů mimo jiné i údajným instrukcím šéfa Evropské komise Josého Barrosa, který jim prý radil, aby odpovídali pokud možná co nejvíce obecně. Viděli jsme kandidáty, kteří tyto Barrosovy restrikce porušili, ale někteří ukázali pohrdání parlamentem, když se instrukcí naopak pevně drželi, dodal Swoboda.

Socialistický zákonodárce dosud vyzdvihl především vystoupení španělského kandidáta na eurokomisaře pro hospodářskou soutěž Joaquína Almunii a francouzského kandidáta na eurokomisaře pro vnitřní trh Michela Barniera. Českého kandidáta na eurokomisaře pro rozšíření EU Štefana Füleho nezmínil, ale jeho vystoupení europoslanci napříč politickým spektrem přijali vesměs pozitivně.

Do určitých potíží se naopak dostal slovenský kandidát Maroš Šefčovič, kterého však slyšení čeká teprve příští týden. Lidovci jej však kritizují za údajné výroky namířené proti romské komunitě, ale konečné stanovisko chtějí zveřejnit až po Šefčovičově vystoupení.

Téměř na hraně vypadnutí z nové Evropské komise se ocitla Želevová, u níž frakce nežádají ani druhé slyšení a socialisté jí rovnou kvůli nevyjasněnému majetkovému přiznání označili za nekompetentní. Šemetu a Rehna nejspíš čeká druhé vystoupení.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek