Evropská pravice odmítá zlepšování vztahů Unie s Kubou

14.01.2010
čtk

Evropští konzervativci vyjádřili výhrady k plánu španělského předsednictví Evropské unie zlepšit vztahy mezi EU a Kubou. Evropská lidová strana (ELS), která je hlavní skupinou v Evropském parlamentu, španělský projekt nepodpoří, pokud na komunistickém ostrově nenastane výrazný posun v respektování lidských práv. Informovala o tom agentura AFP.

Poslanci ELS neschválí žádný druh změny v dohodě označované jako společný postoj, která od roku 1996 podmiňuje politický dialog s Havanou tím, že na ostrově budou respektována lidská práva a svobody, varoval generální tajemník skupiny ELS v parlamentu Antonio López-Istúriz.

Šéf španělské diplomacie Miguel Ángel Moratinos navrhl nahradit společný postoj dohodou o spolupráci mezi EU a Kubou. Podle Moratinose by taková dohoda o spolupráci donutila Havanu zlepšit situaci v oblasti lidských práv. Antonio López-Istúriz, jehož podpořili kubánští disidenti, naopak soudí, že dohoda o spolupráci by znamenala podporu kubánského režimu.

Šéf španělské vlády José Luis Zapatero v pátek prohlásil, že sbližování mezi EU a Kubou, které si Španělsko přeje, není prioritou španělského předsednictví. Politika sbližování vyvolává ostré výhrady u mnoha členských zemí EU, zejména z bývalého komunistického bloku, které namítají, že Kuba nedělá nic pro respektování lidských práv.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek