Rusko údajně nařídilo omezit dodávky ropy do Běloruska

15.01.2010
čtk

Rusko nařídilo ropným firmám, aby omezily dodávky ropy prostřednictvím ropovodu Družba do Běloruska a přesměrovaly jejich třetinu do polského přístavu Gdaňsk. Agentuře Reuters to dnes řekli obchodníci s ropou, kteří odkazují na dopis monopolního ruského provozovatele ropovodu Transněfť ropným společnostem.

Podle některých obchodníků zatím nařízení ohledně přesměrování části dodávek do Gdaňsku respektovalo několik firem. Jiné sice souhlasily se snížením dodávek Bělorusku, budou však chtít najít jiné destinace než Gdaňsk.

Rusko tento týden upozornilo, že kvůli nevyřešenému sporu ohledně cen možná opět Bělorusku sníží dodávky ropy. Rusko kvůli tomuto sporu na začátku letošního roku na krátkou dobu pozastavilo dodávky do dvou běloruských rafinerií.

Rozhovory mezi Ruskem a Běloruskem o smlouvě o dodávkách ropy na letošní rok minulý týden zkrachovaly. Přes území Běloruska vede ropovod Družba, který severní větví pokračuje do Polska a Německa. Jižní větev vede na Ukrajinu, Slovensko, do Maďarska a České republiky. Družba přepravuje asi třetinu ruské ropy, která směřuje do Evropy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek