Američtí prezidenti žádají o peníze pro Haiti

16.01.2010
čtk

Americký prezident Barack Obama dnes požádal veřejnost o finanční pomoc obětem zemětřesení na Haiti společně se svými předchůdci z Bílého domu Georgem Bushem mladším a Billem Clintonem. Dodal, že okamžitá pomoc zdevastovanému karibskému ostrovu je nesmírně náročnou operací.

Prezidenti Bush a Clinton pomohou Američanům, aby přispěli svým dílem, protože reagovat na katastrofu je povinností nás všech, sdělil Obama novinářům na zahradě před Bílým domem. V těchto těžkých chvílích je Amerika sjednocena.

Bush s Clintonem se na Obamovu žádost spojili pro vytvoření internetových stránek www.clintonbushhaitifund.org, prostřednictvím kterých mohou lidé finančně přispět obětem haitského zemětřesení. To nejlepší, co mohou američtí občané pro Haiti udělat, je poslat finanční pomoc, uvedl Bush. Clinton se do projektu zapojil jako zmocněnec OSN pro Haiti.

Obama uvedl, že Spojené státy jsou na Haiti zapojeny do jedné z nejrozsáhlejších humanitárních akcí ve své historii. Okamžitá a účinná pomoc stovkám tisícům Haiťanů je prý ale nesmírně náročnou operací.

Podle haitské vlády zabilo úterní zemětřesení 100.000 až 200.000 lidí. Zatím se celkem našlo kolem 50.000 těl, další tisíce obětí jsou pod troskami. Mezi přeživšími obyvateli, kteří několik dní po katastrofě trpí nedostatkem vody, potravin a dalších základních potřeb, panuje velké napětí kvůli váznoucím dodávkám humanitární pomoci.

Zasaženou metropoli Port-au-Prince dnes navíc na několik minut vyděsily následné otřesy o síle 4,5 Richterovy stupnice. Nové škody však nebyly hlášeny.

Americká vláda přislíbila zatím finanční pomoc Haiti ve výši 100 milionů dolarů. Několik milionů se vybralo prostřednictvím SMS zpráv. Angažují se také charity a humanitární organizace z celého světa.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek