Bulharská vláda nadále chce Želevovou do EK

16.01.2010
čtk

Bulharský premiér Bojko Borisov dnes znovu pevně podpořil kandidaturu své ministryně zahraničí Rumjany Želevové do Evropské komise, ačkoli značná část poslanců Evropského parlamentu má nadále výhrady k ukončení jejího finančního podnikání. Vláda v Sofii očekává, že dokument podepsaný náměstkyní ministryně spravedlnosti Ljudmilou Petrovovou by mohl váhající evropské poslance přesvědčit. Objevily se však už i náznaky, že pokud se tak nestane, má vláda v záloze i „plán B“, informovala dnes bulharská média.

Podporujeme nadále kandidaturu Želevové, která je pro funkci eurokomisařky zcela kompetentní, prohlásil Borisov v bulharské televizi. Dodal však, že je povinností kandidátky prokázat, že odpovídá právním požadavkům na výkon funkce komisařky pro humanitární pomoc.

Bulharský postoj v otázce Rumjany Želevové se nemění, uvedl podle agentury Reuters také vládní mluvčí Nikolaj Bojev. Nadále podporujeme kandidaturu Želevové a očekáváme rozhodnutí právníků EK ve věci jejího předchozího podnikání, dodal.

Jejím odpůrcům z řad socialistů a dalších parlamentních frakcí vadí působení Želevové ve společnosti Global Consult. Bulharská kandidátka tvrdí, že firmu opustila již před rokem 2007, tedy předtím, než začala působit v politice, ale poslanci prý mají informace, že byla vlastníkem společnosti až do roku 2009. To ale nepřiznala v dotazníku, který musel europoslancům odevzdat každý ze 26 kandidátů na eurokomisaře.

Bulharské ministerstvo spravedlnosti dnes vydalo prohlášení, že Želevova nijak neporušila bulharské zákony. Prohlášení s příslušnými dokumenty bylo zasláno i právníkům EK do Bruselu. Rozhodnutí by mělo padnout v pondělí.

Podle bulharských médií však vláda pro jistotu připravuje i plán B pro případ, že by Želevová přece jen neprošla. Svědčí o tom údajně i premiérova slova, že prokázat plnění právních požadavků na funkci je věcí kandidátky, napsal list Dnevnik. Podle něj se vláda shodla, že v případě neúspěchu musí Želevova stáhnout svou kandidaturu sama a odstoupit také z funkce ministryně zahraničí. Zároveň ale list varuje, že demise Želevové z postu šéfky diplomacie by mohla vyvolat vládní krizi.

Pokud by se špatný scénář skutečně naplnil, musela by Sofie jmenovat jiného kandidáta. Podle médií se v takovém případě zvažuje kandidatura ministra obrany Nikolaje Mladenova. Jiní ale varují, že by tak vláda přišla o dva klíčové ministry najednou – demisí Želevové a odchodem Mladenova do Bruselu. Proto se podle deníku Trud objevují i další jména z řad dalších politiků, jako europoslanec Andrej Kovačev, vládní pověřenkyně pro subvence z EU Julijana Nikolovová a dlouhodobý diplomat Stefan Tafrov.

Výsledek závistí také na výsledném poměru sil v Evropském parlamentu, kde má Želevová i zastánce v lidovecké frakci. Ti mluví o štvanici na lidi a o porušování jednacího řádu. Za Želevovou se jednoznačně postavil i předseda EK José Manuel Barroso, podle nějž má potřebné kompetence, mezinárodní zkušenosti a prokázala potřebnou evropskou angažovanost, aby mohla funkci komisařky převzít. Barroso to napsal v dnes zveřejněném dopise předsedovi EP Jerzymu Buzkovi.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek