Černá Hora a Kosovo navázaly diplomatické vztahy

16.01.2010
čtk

Černá Hora oznámila, že s platností ode dneška navazuje diplomatické styky s Kosovem. Srbsko na znak protestu s tímto krokem povolalo ke konzultacím svého velvyslance v Podgorici. Přitom formálně Černá Hora uznala nezávislost Kosova už před více než rokem.

Černohorský ministr zahraničí Milan Roćen dnes upřesnil, že ustavení diplomatických styků nastalo výměnou dopisů mezi šéfy diplomacií obou zemí, ale k výměně velvyslanců je prý ještě zapotřebí dohody o postavení černohorské menšiny v Kosovu.

Pro několik tisíc Černohorců v Kosovu Podgorica žádá záruky, že dostanou status oficiální menšiny. Není jasné, jak dlouho může splnění této podmínky trvat, ale kosovské ministerstvo zahraničí tvrdí, že to není problém, že prý Černá Hora si nikdy takovou podmínku pro navázání diplomatických vztahů nekladla a že Kosovo údajně vždy usilovalo o multikulturní stát.

Srbsko ale černohorsko-kosovská diplomatická aktivita značně rozladila. Kromě povolání svého velvyslance z Podgorici ke konzultacím reagoval Bělehrad i povoláním černohorského velvyslance v Bělehradu na ministerstvo zahraničí, kde mu byl tlumočen ostrý protest a nesouhlas srbské vlády. Navázání diplomatických vztahů mezi černohorskou vládou a prozatímními úřady v Prištině podkopává regionální stabilitu a brání ustavení co možná nejlepších vztahů mezi sousedními státy, uvedlo v prohlášení srbské ministerstvo zahraničí.

Pro Srbsko zůstává Kosovo jednou z provincií a jednostranné vyhlášení jeho nezávislosti v roce 2008 na tom nic nezměnilo. Srbsko naopak toto vyhlášení nezávislosti zpochybnilo žalobou u Mezinárodního soudního dvora v Haagu. Tento nejvyšší orgán OSN pro řešení sporů mezi státy by měl o srbské žádosti rozhodnout v letošním roce.

Mezitím ale nezávislost Kosova uznalo na 65 zemí, včetně USA a většiny zemí Evropské unie spolu s Českou republikou. Většina členských zemí OSN, včetně Srbska, Číny a Ruska, ale nezávislost Kosova neuznala. Podle agentury Reuters mnohé z nich čekají právě na vyjádření soudního dvora v Haagu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek