Česká vláda pomůže Haiti při obnově země

16.01.2010
čtk

Česká republika by mohla být aktivní i v pomoci při dlouhodobé obnově Haiti, řekla ČTK náměstkyně ministra zahraničních věcí Helena Bambasová. V první fázi pošle vláda zemi postižené katastrofálním zemětřesením peníze. Kabinet Jana Fischera projedná formu pomoci na svém pondělním zasedání.

V horizontu týdnů nebo několika málo měsíců tam bude potřeba něco začít budovat. Myslím si, že to bude dobrá příležitost pro ČR, pokud to takto vláda schválí, řekla Bambasová ČTK.

Rozhodnutí vlády nechtěla náměstkyně předjímat. Neuvedla ani částku, kterou by mohl kabinet poskytnout. Vyjít by se podle ní mohlo z toho, že rozpočet na humanitární pomoc pro letošní rok činí asi 73 milionů korun. Sáhnout by se teoreticky mohlo také do kapitoly všeobecná pokladní správa.

Pět milionů korun ministerstvo zahraničních věcí již vyčlenilo, o takové sumě může rozhodnout i bez schválení vládou. Peníze pošle Dětskému fondu OSN (UNICEF) na obnovu zdrojů pitné vody.

V tuto chvíli můžeme být nejužitečnější penězi, doplnila Bambasová. Vézt do oblasti materiální pomoc by se podle ní nevyplatilo. Většina prostředků by se spotřebovala na náklady na dopravu, řekla. ČR bude pomoc poskytovat prostřednictvím organizací, které v místě působí, protože tam nemá vlastní zastoupení.

O pomoci Haiti se jedná i na úrovni Evropské unie. Spojené státy oznámily, že do příštího pondělí dopraví na Haiti až 10.000 vojáků na pomoc při distribuci potravin a léků obětem zemětřesení a na ochranu před rabováním.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek