Janukovyč prý přehodnotí dohody s Ruskem o plynu

16.01.2010
čtk

Favorit nedělních prezidentských voleb na Ukrajině, proruský šéf Strany regionů Viktor Janukovyč v pátek prohlásil, že v případě svého volebního vítězství přehodnotí dohody s Ruskem o dodávkách zemního plynu na Ukrajinu. Důvodem podle jeho slov je „nespravedlivá cena“, kterou Kyjev Moskvě za plyn platí.

Není pochyb o tom, že tuto otázku nastolím, řekl Janukovyč v ukrajinské televizi. Několikrát opakoval, že cena za ruským zemní plyn je nespravedlivá, ale jedním dechem dodal, že nemá v úmyslu podnikat nějaké jednostranné akce. Chápu, že tato otázka musí být urovnána jedině dvoustranným úsilím, řekl Janukovyč.

Dohodu, jíž se ceny ruského plynu pro Kyjev zvýšily, podepsala loni ukrajinská premiérka Julija Tymošenková se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Tymošenková by v nedělních volbách měla být hlavní soupeřkou Janukovyče.

Smlouvu kritizovali na Ukrajině všichni. I pro prezidentský úřad je cena příliš vysoká. Ke kritikům se přidal i Janukovyč, protože mnozí velcí podnikatelé na Ukrajině jsou členy jeho Strany regionů a zvýšené ceny plynu jsou pro ně nevýhodné.

Ukrajinsko-ruské vztahy a hlavně situaci kolem dodávek plynu pečlivě sleduje i Evropská unie, kde je ještě v živé paměti přerušení dodávek plynu do Evropy kvůli konfliktu mezi Kyjevem a Moskvou. Asi čtvrtina plynu spotřebovaného v Evropské unii pochází z Ruska. Z toho asi 80 procent plynu přichází tranzitem před Ukrajinu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek