EU dá Haiti na pomoc a následnou rekonstrukci stovky milionů eur

18.01.2010
čtk

Členské země Evropské unie poskytnou na rychlou humanitární pomoc zemětřesení postiženému Haiti 92 milionů eur (2,4 miliardy korun). Dalších 30 milionů eur (776 milionů Kč) dá na stejné účely Evropská komise.

Komise navíc v příštích měsících uvolní dalších zhruba 100 milionů eur (2,6 miliardy Kč) z již dříve vyčleněných peněz. Novinářům to po dnešním mimořádném zasedání ministrů odpovědných za rozvojovou pomoc v Bruselu řekla náměstkyně šéfa české diplomacie Helena Bambasová.

Vedle toho z peněz Evropské komise půjde dalších 200 milionů eur (5,2 miliardy korun) na rekonstrukci tohoto karibského ostrova v dlouhodobém horizontu. Jde ale o peníze, které byly na podobné účely vyčleněné už před ničivými otřesy z minulého týdne.

Zemětřesení 12. ledna karibský stát zpustošilo a vyvolalo jednu z nejhorších humanitárních krizí za poslední desetiletí. O život přišly desetitisíce lidí. Odhady celkového počtu obětí se většinou pohybují mezi 100.000 až 200.000. Na Haiti žije asi devět milionů obyvatel, z nichž třetina byla podle odhadů otřesy nějak postižena a potřebuje pomoc. Tamní vláda vyhlásila měsíc národního smutku a nouzový stav do konce ledna.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek