EU jedná o pomoci Haiti

18.01.2010
čtk

Evropská unie se v Bruselu na mimořádném zasedání ministrů odpovědných za rozvojovou podporu radí, jak co nejlépe zkoordinovat a navýšit pomoc zemětřesením zničenému Haiti. Prahu na dnešním jednání v Bruselu zastupuje náměstkyně ministra zahraničních věcí Helena Bambasová.

Podle návrhu k jednání, který má ČTK k dispozici, by EU měla mimo jiné vyzvat k uspořádání mezinárodní konference na pomoc s budoucí rekonstrukcí země. Ta se už před ničivými otřesy potýkala s vážnými hospodářskými a sociálními problémy.

Rada vítá pohotovou reakci Evropské unie a členských zemí, které rychle poskytly mimořádnou humanitární pomoc, a vyslání humanitárních pracovníků a expertů na civilní ochranu (Evropskou) komisí i členskými státy, píše se v návrhu závěrů. Kolik celkem členské země a EU na pomoc Haiti bezprostředně i v dlouhodobějším horizontu vyčlení, ale závěry neuvádějí. Částka by tam měla být doplněna až během jednání.

Pomoc na Haiti už nicméně mezitím z EU míří, a to včetně České republiky. Humanitární organizace v Česku už podle nedělních zpráv vybraly přes 11 milionů korun. Vláda by dnes navíc měla uvolnit k již schválené pomoci ve výši pěti milionů dalších deset milionů korun.

Zemětřesení 12. ledna karibský stát zpustošilo a vyvolalo jednu z nejhorších humanitárních krizí za poslední desetiletí. O život přišly desetitisíce lidí. Odhady celkového počtu obětí se většinou pohybují mezi 100.000 až 200.000. Na Haiti žije asi devět milionů obyvatel, z nichž třetina byla podle odhadů otřesy nějak postižena a potřebuje pomoc. Tamní vláda vyhlásila měsíc národního smutku a nouzový stav do konce ledna.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek