Polský tisk: Janukovyče se Evropa bát nemusí

18.01.2010
čtk

Pravděpodobného vítěze nedělního prvního kola ukrajinských prezidentských voleb Viktora Janukovyče se Evropa bát nemusí, protože už to je jiný politik než onen proruský vůdce z dob oranžové revoluce. Tak komentuje výsledky hlasování polský tisk. Rovněž ruské deníky konstatují, že Ukrajina se sotva vrátí do dob dřívějšího prezidenta Leonida Kučmy, jelikož její priority už leží spíše na Západě než na Východě. „Krajně obtížné“ by bylo představit si návrat k myšlence ekonomického či dokonce vojenského a politického spojenectví Kyjeva s Moskvou, píše ruský Kommersant.

Proruskou orientaci šéfa ukrajinské opozice, kvůli níž Janukovyč v minulosti budil v zemích na západ od Ukrajiny nedůvěru, je cítit hlavně z jeho prohlášení, a ne z činů, napsal polský deník Polska. V dobách, kdy byl premiérem, neudělal z ruštiny druhý státní jazyk a zahájil změny v ukrajinské armádě, jež ji měly připravit na členství v NATO.

Z Janukovyče je Evropan

Fotbalové Euro 2012, které Ukrajina pořádá společně s Polskem, může vést k definitivnímu obratu Janukovyče k Evropě. Značná část zápasů se bude hrát na východě Ukrajiny a prezident bude dělat všechno pro to, aby v regionu, z něhož pochází, všechno dopadlo co nejlépe.

Také podle listu Dziennik-Gazeta Prawna není případné vítězství Janukovyče pro Polsko, jež patřilo k největším stoupencům oranžového tábora, nijak špatná zpráva. Janukovyč se zbavil pověsti jednoduššího člověka a stal se z něj Evropan. Podle autora komentáře v tomto listu je třeba si uvědomit, že Janukovyčovým finančním zázemím je uhelno-ocelářské odvětví, reálný konkurent Ruska na světových trzích. Polsko potřebuje nárazník mezi sebou a Ruskem, každý, kdo ho bude upevňovat, je pro Varšavu výhodný, uvádí Dziennik-Gazeta Prawna.

Nestabilita bude trvat i po druhém kole voleb

Deník Polska ovšem připomíná, že volby na Ukrajině neskončily a že neskončí ani za tři týdny, kdy se v druhém kole Janukovyč střetne s nynější premiérkou Julijí Tymošenkovou. Pak by země potřebovala předčasné parlamentní volby, protože ani jeden ze soupeřů z druhého kola hlasování nemá stabilní většinu v parlamentu. Odborníci varují, že pokud Tymošenková prohraje, může Janukovyče obvinit z podvodů a destabilizovat stát. V takovém případě by prohrála nejenom Ukrajina, tvrdí Polska a Dziennik-Gazeta Prawna píše, že iluze o zcivilizování a zezápadnění Ukrajiny je třeba prozatím odložit na lepší časy.

Rusové očekávají lepší vztahy s Ukrajinou

Ruští politici a noviny komentují výsledky ukrajinských voleb zatím zdrženlivě. Pro komentátory se jeví hlavním, že ze hry je venku dosavadní prezident Viktor Juščenko. Juščenkova prohra byl nejočekávanější výsledek, prohlásil poslanec Leonid Sluckij ze zahraničního výboru sněmovny. Věří, že tím končí nejen éra oranžového prezidenta, ale i jeho politiky konfrontace s Ruskem. Ať už bude u kormidla moci v Kyjevě Tymošenková, anebo Janukovyč, rusko-ukrajinské vztahy čeká zlepšení.

Předáka neparlamentní opozice Borise Němcova zaskočil dobrý výsledek Tymošenkové v situaci, kdy Ukrajina prožívá nejhlubší hospodářskou krizi a premiérka nese za tuto situaci odpovědnost. Znamená to, že (Tymošenková) je velice talentovaný a charismatický politik, zdůraznil a předpověděl, že Janukovyč bude v druhém kole v těžší situaci – a i kdyby vyhrál, sotva prý bude silným prezidentem. Naopak Tymošenková, jakkoli je prý miniaturní ženská, by se jako prezidentka nejspíš snažila všechny srovnat do latě, jakkoli cosi podobného Ukrajinci bytostně nesnášejí.

Kommersant poznamenává, že Janukovyč pro své vítězství v prvním kole nemusel nic zvláštního udělat, stačilo, že jeho odpůrci ztratili pět let svými sváry. Ale není jasné, zda v krizových podmínkách může vést zemi člověk, jehož názory se spojují spíše s minulostí než s budoucností, míní deník.

Janukovyč má objektivně převahu a všechny šance vyhrát. Ale na druhé straně jeho náskok není pro Tymošenkovou katastrofální, míní Rossijskaja gazeta. Rozhodující prý bude, komu se podaří přetáhnout na svou stranu voliče neúspěšných uchazečů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek