Skandál s gruzínskými pozorovateli na Ukrajině nemá konce

19.01.2010
čtk

Strana vítěze prvního kola ukrajinských prezidentských voleb Viktora Janukovyče v noci na dnešek obvinila předsedkyni vlády Juliji Tymošenkovou z velezrady. Poslankyně Strany regionů Jelena Bondarenková v ukrajinské televizi prohlásila, že Tymošenková, která skončila ve volbách za Janukovyčem a spolu s ním postupuje do druhého kola, chce „s pomocí cizí mocnosti prezidentské volby zmařit“.

Podle dnešního ukrajinského tisku za obviněním stojí volební incident v Doněcku. Den před prvním kolem voleb se v tomto východoukrajinském městě, které je volební baštou Viktora Janukovyče, objevilo několik set Gruzínů, kteří podle Strany regionů měli za úkol volby narušovat. Vedení strany obvinilo Tymošenkovou, že plán tajně připravila ve spolupráci s gruzínským prezidentem Michailem Saakašvilim.

Událost je podle místních novinářů vyvrcholením kauzy gruzínských pozorovatelů, která začala už týden před volbami. Ukrajinská ústřední volební komise obdržela 11. ledna žádost více než dvou tisíc Gruzínů o přiznání statutu zahraničního pozorovatele. Protože celkový počet dosud zaregistrovaných volebních pozorovatelů v té době dosahoval tří tisíc, vzbudil vysoký počet žádostí z malého kavkazského státu okamžitou pozornost. Tím spíš, že Gruzie loni v srpnu vybojovala krátkou neúspěšnou válku s Ruskem o teritorium Jižní Osetie a vztahy mezi oběma státy jsou více než napjaté. Jakýkoli pokus zahrát gruzínskou kartou je za těchto okolností na Ukrajině vzhledem k jejím citlivým vztahům s Moskvou velmi pozorně sledován.

Žádost většiny gruzínských pozorovatelů byla odmítnuta a v tisku se okamžitě objevily spekulace o předem dohodnutém spiknutí – některý z kandidátů se prý pokouší s pomocí pozorovatelů volby v případě vítězství proruského kandidáta Janukovyče označit za zmanipulované a zmařit. Vzápětí se v novinách objevil přepis údajného telefonického rozhovoru Tymošenkové se Saakašvilim, jehož hlavním tématem byly právě plány gruzínských pozorovatelů.

Tábor Tymošenkové obvinění z přípravy provokace rozhořčeně odmítl. Prezident Saakašvili oznámil, že gruzínští pozorovatelé přijeli na Ukrajinu na pozvání samých Ukrajinců a jejich pobyt zde byl dohodnut se všemi místními politickými stranami. Cílem pozorovatelů je podle gruzínského prezidenta poskytnout ukrajinskému lidu maximální a solidární pomoc.

Pokračování měla aféra den před volbami v Doněcku. Ve městě se objevily asi čtyři stovky Gruzínů, kteří měli podle ukrajinského tisku oficiálně v úmyslu navštívit místní dívky, s nimiž se seznámili přes internet. Představitelé Strany regionů označili Gruzíny za Saakašviliho výsadek, který Tbilisi dohodlo s Tymošenkovou. Strana se oficiálně obrátila na gruzínské vedení, ukrajinského prezidenta, generálního prokurátora Ukrajiny a tajnou policii, aby nedopustili nezákonné vměšování občanů cizího státu do ukrajinského volebního procesu.

Dnes chtějí poslanci Strany regionů vyzvat parlament, aby se záhadnou aktivitou gruzínských pozorovatelů bezodkladně zabýval. Premiérka Tymošenková byla otevřeně obviněna z velezrady, zaznívají žádosti o zásah mezinárodních organizací.

Starosta Doněcka Oleksandr Lukjančenko novinářům řekl, že Gruzíni v těchto dnech cestují východoukrajinskou oblastí Donbas s falešnými průkazy novinářů. Poslanec Strany regionů Volodymyr Lukjanov označil kavkazské cizince za příslušníky polovojenských gruzínských oddílů, kteří mají na východě Ukrajiny organizovat provokace a mařit hlasování.

Sám Viktor Janukovyč, který má údajně být hlavním terčem této provokace, na stránkách kyjevského tisku vyzval gruzínského prezidenta aby své takzvané pozorovatele odvolal, protože je tu nikdo nepotřebuje. Vyzval rovněž prezidenta Viktora Juščenka, aby jak náleží ochránil práva voličů a ukrajinskou ústavu.

Gruzínský prezident podle dnešních zpráv ukrajinského tisku oznámil, že jeho země vyšle na Ukrajinu pozorovatele i na druhé kolo prezidentských voleb 7. února, pokud o to ukrajinská strana opět požádá.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek